Emma Hindsberg

Joukkoruokailu tekee terveempiä suomalaisia

Joukkoruokailulla on suuria vaikutuksia kansanterveyteen. Joka kolmas suomalainen syö päivittäin yhden joukkoruokailun tuottaman aterian päivässä. Vuonna 2015 suomalaiset söivät keskimäärin 160 kodin ulkopuolista ateriaa, joista puolet olivat joukkoruokailun tuottamia. Nämä ateriat mahdollistavat helpomman arjen monelle ihmiselle. Joukkoruokailussa työskentelevät ovat arjen sankareita.

Buffet-linjasto

Nämä ruoan sankarit ovat todella tarpeen. Itsekin olen laiska tekemään ruokaa. Useimmiten haluaisin tehdä ruokaa, mutta tuntuu, että aika ei vain riitä. Tekosyy, sanoo sisälläni puhuva tuleva ravitsemusterapeutti. Varmasti ehtisin, jos muuttaisin asennettani. Syön kuitenkin lähes päivittäin yhden aterian joko työpaikan tai yliopiston lounasravintolassa. Näin tekee myös suurin osa koulu- ja työikäisistä suomalaisista.

THL:n järjestämän Kansanterveyspäivän aikana julkaistiin alustavat tulokset uudesta FinRavinto-tutkimuksesta.

Suomalaisten ruokavaliossa on tapahtunut hyviä muutoksia ja esimerkiksi naiset syövät nykyään tarpeeksi hedelmiä. Naiset ovat myös vähentäneet punaisen lihan syöntiä. Aikaisemmin suomalaiset ovat syöneet liikaa sokeria. Nyt sekä miehet että naiset pysyvät suositusten rajoissa.

 

Jodin menestystarina on esimerkki koko kansan sankarityöstä

Edellinen FinRavinto-raportti totesi suomalaisten saavan liian vähän jodia ja ruokateollisuutta ja suurkeittiöitä rohkaistiin käyttämään jodioitua ruokasuolaa. Uusi raportti näyttääkin muutoksen kantaneen hedelmää. Jodin saanti koko väestötasolla on korjaantunut.

Jodi on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten ajoissa huomattu ongelma voidaan saada korjattua yhteistyöllä. Vitamiini- ja kivennäisaineiden saanti on nyt suomalaisilla hyvä ja puutokset ovat hyvin harvinaisia.

 

Sydän- ja verisuonitautien riskiin on kiinnitettävä huomiota

Suomalaiset syövät keskimäärin hyvin. Parannettavaa olisi kuitenkin muutaman ravintoaineen kohdalla. Edelleen olisi hyvä vähentää tyydyttyneen rasvan ja suolan saantia, sekä lisätä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä.

Vaikka sydän- ja verisuonitaudeista puhutaan paljon, harva ihminen on kuitenkaan ajatellut, mitä sairastuminen omalla kohdalla tarkoittaisi.

Sydän- ja verisuonitautiin sairastuminen on vakava asia. Se voi tarkoittaa pitkää kuntoutusta ja pysyvää lääkitystä loppuiäksi. Sydän- tai aivoinfarkti voi aiheuttaa pysyvän haitan toimintakykyyn tai pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Ravitsemuksella voidaan ennaltaehkäistä näiden tautien syntyä. Terveellinen ruokavalio suojaa näiden lisäksi myös monelta muulta sairaudelta. Terveellinen ruokavalio edistää terveyttä monestakin muusta näkökulmasta.

Erilaiset kouluissa, päiväkodeissa ja työmaaruokaloissa tai sairaaloissa nautitut joukkoruokailun ateriat ovat erinomainen mahdollisuus vaalia koko kansanterveyttä.

 

openJoukkoruokailun vaikuttamismahdollisuuksien lisäksi joukkoruokailun tuottajalla onkin myös vastuu tarjoamansa ruoan terveellisyydestä.close

 

 

Joukkoruokailun aterioiden tuottaminen vaatii suunnitelmallisuutta

Terveellinen lounas kattaa noin kolmanneksen päivittäisestä ravintoaineiden saannista. Joukkoruokailun vaikuttamismahdollisuuksien lisäksi joukkoruokailun tuottajalla onkin myös vastuu tarjoamansa ruoan terveellisyydestä.

Suurkeittiöt tuottavat parhaimmillaan kymmeniä tuhansia aterioita päivässä. Tällaisessa tuotantomäärässä ravitsemuksen laatu ja maittava ruoka edellyttää erityisen hyvää suunnitelmallisuutta. Saan olla syystä ylpeä tehdessäni työtä Aromin kanssa, joka on yksi Suomen käytetyimmistä ruokapalveluille tarkoitetuista toiminnanohjausjärjestelmistä.

Jokainen sankari tarvitsee apulaisensa ja me haluamme auttaa kaikkia Suomen joukkoruokailujen toimittajia. Aromi tarkistaa reseptien ravitsemuslaadun laskemalla niiden ravintosisältöä ja vertailemalla tuloksia ravitsemussuosituksiin. Tämä helpottaa ruokapalveluiden suunnittelutyötä ja ruoan laadun takaamista, jotta me kaikki saisimme syödä hyvää ja terveellistä ruokaa, joka pitää meidät terveinä.

Tutustu myös

 


Lataa Ruokapalvelupäällikön opas: Näin johdat ruokapalvelua tehokkaasti tiedon pohjalta ja ota selvää, miten Aromi vastaa ruokapalvelutoimialan tulevaisuuden haasteisiin.

Lataa ruokapalvelupäällikön opas

Blog moderation guidelines and term of use