Helsinki, 10.05.2017

IT-palveluyhtiö CGI:n kyberturvallisuuskeskus saa vastuulleen Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kyberturvallisuuden valvonnan. Sopimus auttaa Veripalvelua tuottamaan ja turvaamaan yhteiskunnallisesti kriittisen palvelunsa myös kriisitilanteissa.

”Veripalvelu on huoltovarmuuskriittinen toimija. Ilman luotettavaa ja suojattua tietoa ei verivalmisteita pysty käytännössä hyödyntämään. Siksi tiedon turvaaminen on paitsi toimintamme edellytys myös kansallinen välttämättömyys”, taustoittaa Veripalvelun tietohallintojohtaja Heikki Myllyniemi.

Veripalvelu huolehtii keskitetysti koko Suomen verivalmistehuollosta. Sen tehtäviin kuuluu muun muassa verenluovuttajien rekrytointi, luovutetun veren testaus, verivalmisteiden tuotanto sekä valmisteiden varastointi ja jakelu sairaaloihin.

Jatkossa Veripalvelun keskeisten tietojärjestelmien tapahtumia valvotaan CGI:n kyberturvallisuuskeskuksessa (Security Operations Center, SOC). Valvonnan lisäksi CGI:n analyytikot analysoivat mahdolliset tietoturvapoikkeamat, raportoivat tapahtuneet kyberhyökkäysyritykset ja opastavat Veripalvelua tietoturvaongelmien korjaamisessa.

”Jatkuvan valvonnan lisäksi meillä on pysyvä valmius tapahtumien tutkintaan ja toipumista edistävien toimenpiteiden johtamiseen sekä suorittamiseen. Eli jos uhkakuvat muuttuvat todelliseksi kyberhyökkäykseksi, erityisasiantuntijamme voidaan kytkeä nopeasti mukaan tilanteeseen. Heidän tehtävänään on silloin rajata hyökkäys ja vahingot, tehdä tarvittavat lisäsuojaustoimet ja varmistaa Veripalvelun toiminnan palautuminen normaalitilaan mahdollisimman nopeasti”, kertoo CGI:n kyberturvallisuuspalveluista Suomessa vastaava johtaja Jan Mickos.

Suomen kyberturvallisuuskeskus on yksi CGI:n globaaliin SOC-verkostoon kuuluvista palvelukeskuksista ja sen tehtävänä on palvella erityisesti suomalaisia ja pohjoismaisia yrityksiä sekä julkisorganisaatioita. CGI:n SOC-palvelu toimii 24/7-periaatteella teknologia- ja operaattoririippumattomasti.

Järjestelmällinen veripalvelutoiminta sai Suomessa alkunsa toisen maailmansodan aikana, jolloin Puolustusvoimat kehitti haavoittuneiden hoitoon tarvittavan verihuollon. Sodan jälkeen Veripalvelu siirtyi Suomen Punaisen Ristin vastuulle toteuttamaan verihuoltoa yhteistyössä sairaaloiden kanssa. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on yksi tehokkaimmista ja pisimmälle kehitetyistä veripalveluista maailmassa.

 

Lisätietoa SOC-palvelusta

Mika Heino
johtaja, SOC-palvelut, CGI
+358 40 777 0370
mika.heino@cgi.com

www.cgi.com/fi/tietoturva/SOC

Mediayhteydet

Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman 5. ja Suomen 2. suurin riippumaton ICT-palveluja tarjoava yritys. Yhtiön 70 000 asiantuntijaa palvelevat tuhansia asiakkaita maailmanlaajuisesti. Suomessa CGI työllistää yli 3 200 henkilöä 17 paikkakunnalla. CGI konsultoi asiakkaitaan liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä, integroi ja kehittää tietojärjestelmiä kattaen mm. 150 omaa IP-tuotetta sekä on asiakkaidensa ulkoistuskumppani. CGI:n liikevaihto on yli 10 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.com/fi.