CGI - Uutiset
Jaa
Aineistot
Uutiset

CGI kehitti innovatiivisen hätäkeskusjärjestelmän yhdessä Viron viranomaisten kanssa

Tallinna, 07.01.2015 -  

Viron sisäministeriön tietotekniikka- ja kehityskeskus, Viron hätäkeskusviranomaiset, Viron hätäkeskuslaitos ja Viron terveysministeriö ovat kehittäneet ja ottaneet käyttöön innovatiivisen hätäkeskusjärjestelmän. Sen tarkoitus on lyhentää vasteaikoja merkittävästi ja säästää ihmishenkiä.

Järjestelmän ytimen muodostaa helppokäyttöinen digitaalinen kartta, jota käytetään sekä Viron hätäkeskuslaitoksen valvomoissa että pelastusajoneuvoissa ja ambulansseissa. Siihen syötetään reaaliaikaisia tietoja erilaisista mobiililaitteista. Järjestelmä suosittelee parhaiten soveltuvia pelastusresursseja.  Onnettomuuspaikka, nopein reitti sinne ja käytettävissä olevien resurssien reaaliaikainen sijainti näkyvät kartalla.

Uuden järjestelmän odotetaan tuovan Viron julkishallinnolle ja kansalaisille seuraavia etuja:

  • Nopeampi hätätilanteiden tunnistaminen
  • Pelastusresurssien saaminen käyttöön nopeammin ja tehokkaammin
  • Tarkemmat tiedot hätätilanteesta
  • Nopeampi tietojen vaihtaminen ensihoitajien kesken hätätilanteesta
  • Nopeampi saapuminen tapahtumapaikalle
  • Tarkat tapahtumapaikan ja paikalle hälytettyjen henkilöiden sijaintitiedot 

"Tämä projekti oli teknisesti haasteellinen, koska siinä käytetään useita käyttöliittymiä ja tietokerroksia", kertoo Viron sisäministeriön tietotekniikka- ja kehityskeskus palvelupäällikkö Vallo Pensa. "CGI antoi käyttöön kaivattua osaamista tarveanalysointi- ja kehitysvaiheissa sekä ehdotti innovatiivisia ratkaisuja järjestelmän toteuttamiseen."

"Suurin haaste liittyi tarkkojen tarpeiden kartoittamiseen. Työ alkoi pelastustoiminnan analysoimisesta ja päättyi pelastushenkilöstölle annettavaan uuden järjestelmän käyttökoulutukseen," kertoo Viron CGI:n maajohtaja Avo Kask. "Tämä oli ainutlaatuinen kokemus suunnittelijoillemme, ja olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin. Uusi järjestelmä ei pelkästään tehosta pelastustyötä. Lisäksi se säästää ihmishenkiä."

Uusi järjestelmä sai vuonna 2014 virolaisen Äripäev-lehden Vuoden logistiikkateko -palkinnon, joka myönnetään vuosittain logistiikkainnovaatioille.

Järjestelmä kehitettiin osana virolais-sveitsiläistä yhteistyöohjelmaa

Media
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI
050 380 5601
esa.luoto@cgi.com