Itämeri ja Suomen sisävedet ovat ainutlaatuisia ja herkkiä ekosysteemejä. CGI ja Pidä Saaristo Siistinä ry käynnistivät yhteistyön aluevesiemme suojelemiseksi IoT- ja paikkatietoteknologian avulla.

PSS Kartta

Vuoden 2005 alusta lähtien Suomen aluevesillä on ollut voimassa käsittelemättömän käymäläjätteen päästökielto.

Kemiallisten käymälöiden ohella yleinen ratkaisu veneissä on ns. septitankki, jonka voi tyhjentää imutyhjennysasemalla. 

”Meillä on Saaristomerellä kymmenen kelluvaa imutyhjennysasemaa ja kaksikymmentä muilla vesistöalueilla ympäri Suomea”, kertoo ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiedottaja Veera Säilä.

Veneilijöiden jätehuoltoa ja vesistöjen ravinnekuormaa helpottaakseen CGI rakensi pro bono -työnä palvelun, joka auttaa veneilijöitä löytämään tyhjennysasemat ja huoltoaluksia optimoimaan asemien tyhjennykset.

”Vaikka viime kesä oli vähän normaalia hiljaisempi veneilykesä, tyhjensimme pelkästään Saaristomeren kelluvilta asemilta yli 50 kuutiota veneilijöiden käymäläjätettä. Tällä ravinnemäärällä kasvattaisi 27 500 kiloa levää Saaristomereen”, laskee Säilä.

Sensorit tarkkailevat käyttöastetta

PSS ry:n satamat, palvelupisteet ja septit kertovan karttapalvelun lisäksi CGI kehitti ympäristöjärjestölle IoT-ratkaisun, joka auttaa huoltotöiden suunnittelussa.

Tällä hetkellä yhteensä kymmenen PSS ry:n kelluvaa imutyhjennysasemaa on varustettu sensoreilla, jotka muun muassa seuraavat asemien pumppaus­määriä. Tätä tietoa voidaan käyttää imutyhjennysasemien sijaintien parantamisessa sekä niiden tyhjennyksestä ja ylläpidosta vastaavan huoltoaluksen kierroksen optimoimisessa.

”Toimiva jätehuolto on tärkeää vesistöjen hyvinvoinnin kannalta, sillä yksi täysinäinen kelluva imutyhjennysasema säästää Itämereltämme noin kolme tonnia levää”, Säilä havainnollistaa.

Imutyhjennysasema

Teknologiaa ja tekoja

Pro bono -periaatteella toteutetut ratkaisut ovat osa vastuullisuusohjelmaa CGI:lle, joka toimii Itämeren ympärysmaissa ja 18 eri paikkakunnalla Suomessa.

Teknologian lisäksi yritys tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden käyttää vuosittain yhden työpäivän PSS ry:n koordinoimaan suojelutyöhön, esimerkiksi roskien keräämiseen rannoilta.

Teksti Ari Rytsy