Helsinki, 03.02.2014

Tamperelaiset saavat lähivuosina mobiililaitteisiinsa entistä kattavammin reaaliaikaista tietoa bussiliikenteen tilanteesta. Joukkoliikenteen tehokkuutta ja käytettävyyttä kehitetään kansainvälisessä StreetLife-projektissa, jossa ovat Suomesta mukana Tampereen kaupunki, IT-palveluyritys CGI sekä Aalto-yliopisto.

StreetLife-hankkeen tavoitteena on kehittää kaupunkien joukkoliikenteen käyttäjien mobiililaitteisiin tietoa tarjoava järjestelmä, joka parantaa tiedonkulkua ja tekee julkisesta liikenteestä tehokkaampaa sekä helppokäyttöisempää. Hankkeessa järjestelmää kehitetään kolmessa erikokoisessa pilottikaupungissa, joita ovat miljoonakaupunki Berliini, noin 200 000 asukkaan Tampere ja noin 37 000 asukkaan Rovereto Pohjois-Italiassa.

"Tampereen pilotissa tuodaan reittioppaaseen mukaan reaaliaikainen data bussiliikenteen tilanteesta, jolloin esimerkiksi poikkeusreitit, myöhässä olevat bussit tai perutut lähdöt näkyvät käyttäjälle suoraan", kertoo ratkaisun teknisestä toteutuksesta vastaavan CGI:n johtaja Mika Vuorio.

Tutkimuksellisuutta hankkeeseen tuo Aalto-yliopisto, joka kehittää lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksia. Sovelluksissa esitetään reaaliajassa kerätty tieto, kuten joukkoliikennedata, suoraan joko mobiililaitteen kamerakuvan päällä tai osana dynaamista, realistista 3D-kaupunkimallia.

Matkustajien lisäksi järjestelmä palvelee liikenteen ohjausta ja suunnittelijoita tarjoamalla dataa sekä liikennejärjestelyiden toiminnasta että kehittämismahdollisuuksista.

”Tampereella älyliikenteen kehitykseen on panostettu usean vuoden ajan. Tämä hanke on erinomainen esimerkki älyliikenteen kehitys- ja innovaatioympäristö ITS Factory -hankkeesta, jossa kaupunki mahdollistaa ja yritys kehittää, pilotoi sekä testaa älyliikenteen uutta palveluaan todellisilla käyttäjillä. Hyötyjiä ovat kaikki kuntalaisista kumppaneihin ja viranomaisiin”, liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupungilta sanoo.

Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin seitsemäs puiteohjelma (FP7/2007-2013, rahoitussopimuksen numero 608991).

 

Lisätietoa 

Mika Vuorio
ITS Director, CGI Suomi
+358 40 540 4531
mika.vuorio@cgi.com 

Mika Kulmala
liikenneinsinööri, Tampereen kaupunki
+358 50 382 6455, +358 50 353 8031
mika.kulmala@tampere.fi

Antti Nurminen
D.Sc.(Tech), Aalto/HIIT
+358 40 551 8195
antti.nurminen@hiit.fi

 

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman 5. suurin itsenäinen, ICT:n ja liiketoimintaprosessien kehityspalveluja tarjoava yritys. Yhtiöllä on 68 000 asiantuntijaa yli 40 maassa Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa palvelemassa sen tuhansia asiakkaita maailmanlaajuisesti. CGI konsultoi asiakkaitaan liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä, integroi ja kehittää tietojärjestelmiä sekä on asiakkaidensa ulkoistuskumppani. CGI:n liikevaihto on yli 10 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.fi.

Tampere on 220 000 asukkaan kaupunki ja Pirkanmaan maakuntakeskus. Seutukuntineen ja 376 000 asukkaallaan se on Suomen toiseksi suurin väestökeskittymä.  Tampereen kaupunki on kaupunkiseudun suurin työnantaja; kaupungin henkilöstömäärä on lähes 15 000.  Vuoden 2012 helmikuussa toteutetussa Muuttohalukkuus -tutkimuksessa Tampere arvioitiin Suomen parhaaksi asuinpaikaksi.

Aalto-yliopisto on teknisten tieteiden, kauppatieteiden ja taideteollisen alan monialainen tiede- ja taideyhteisö. Yliopisto rakentuu suomalaisille vahvuuksille ja sen päämääränä on kehittyä omaleimaisena kokonaisuutena yhdeksi maailman kärkiyliopistoista. Aalto-yliopiston kulmakiviä ovat vahva opetus ja tutkimus. Perus- ja jatko-opiskelijoita uudessa yliopistossa on 20 000 ja henkilöstöä 5 000, joista professoreja noin 370.