Helsinki, 09.09.2019

IT-palveluyritys CGI, Luonnonvarakeskus sekä monialayritys Arkea ovat yhdistäneet voimansa ruokahävikin vähentämisen ja kotimaisten satokauden tuotteiden hyödyntämisen puolesta Varsinais-Suomessa. Yhteistyöhankkeessa CGI:n Aromi-sovellus välittää maanviljelijöiden ilmoittamat satotiedot Arkean ruokapalveluihin. Sen ansiosta Turun seudulla tuotettu sato pystytään hyödyntämään maksimaalisesti ja ruokahävikin määrä pienenee.

”Tästä innovaatiosta hyötyvät maanviljelijät, asiakkaat, ruokapalvelujen tuottajat sekä ympäristö. Parantamalla tiedonkulkua ja satokausitiedon hyödyntämistä ammattikeittiöissä positiiviset vaikutukset ovat mittavia”, iloitsee ruokapalvelujen digitalisoinnin asiantuntija Sari Pelkonen CGI:ltä.

Aromi on CGI:n Suomessa kehittämä järjestelmä ammattikeittiöille. Sen avulla suunnitellaan sekä ruokalistat että valmistuksessa tarvittavat raaka-ainehankinnat. Nyt ammattikeittiöt voivat hyödyntää ruoanvalmistuksessa paitsi Satokausikalenterin tietoja myös ensikäden tietoja suoraan maanviljelijöiltä. Luonnonvarakeskus on EU:n Life-ohjelman rahoittaman Circwaste-hankkeen puitteissa ollut mukana kehittämässä sovellusta, jonka avulla maanviljelijät voivat jakaa arvionsa tuotteiden kypsymisajoista sekä tulevan sadon määrästä reaaliajassa. 

”Tällä satokaudella sovellusta pilotoidaan avomaakurkun, kesäkurpitsan ja varhaisperunan viljelijöiden kanssa. Ensi vuonna pilotointia laajennetaan kattamaan useampia kasviksia”, kertoo viljelijäkyselyt toteuttanut Luken tutkija Marja Jallinoja.

”Mukana kokeilussa on 25 viljelijää, jotka edustavat noin 30:tä prosenttia kunkin kasviksen viljelypinta-alasta Varsinais-Suomen alueella. Eniten mukana on varhaisperunan viljelijöitä, joita on yhteensä 15”, jatkaa Pelkonen.

Aromi-sovelluksen toimittama satokausidata tehostaa ruokalistojen suunnittelua ja lisää kotimaisten tuotteiden käyttöä ruokapalveluissa. Aromi ehdottaa satokauteen sopivia reseptejä, jolloin ruokalistojen suunnittelu ja aterioiden tuottaminen muuttuvat automaattisemmiksi.

”Koska Arkeassa aterioita valmistetaan päivässä jopa kymmeniä tuhansia, tuoreista, lähellä tuotetuista ja runsaista aineksista saadut mittakaavahyödyt voivat olla todella merkittäviä. Aromin satokausiominaisuus auttaa suunnittelemaan ruokalistat niin, että sadon anti pystytään maksimoimaan ja hävikin määrä pienenee. Tällä hetkellä perehdymme Aromin tuottamaan dataan pilottikeittiössämme. Ensi satokaudella tavoitteena on saada satokausidata käyttöön myös ensimmäisissä palvelupisteissämme”, kertoo Arkean tuotekehityspäällikkö Sanna Uusitalo.

”Esimerkiksi kesällä paljon mediahuomiota sai kotimaisen varhaisperunasadon tilanne. Kun sadon korjuuaika varmistui, siitä tuli heti viljelijöiltä tieto Aromiin. Tällainen tieto auttaa vähentämään ja optimoimaan vierasperunan hankintoja, kun lähituotannosta saatava sadonkorjuutieto paranee”, havainnollistaa Pelkonen ruokatuotantoketjun digitalisoinnin muitakin hyötyjä.

Lisätietoja Aromista:
www.cgi.com/fi/aromi  

Mediakuvia: https://1drv.ms/u/s!AjGqQVU7dTMqaCx-DJPyyKdTABw?e=CYo0aL

Mediayhteydet:

Esa Luoto
PR Lead, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman suurimpia ja Suomen 2. suurin riippumaton IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiö. Suomessa CGI työllistää yli 3 700 henkilöä 18 paikkakunnalla. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on noin 77 500 konsulttia ja asiantuntijaa. CGI tarjoaa kokonaisvaltaista palveluvalikoimaa asiakkaiden liiketoiminnan ja IT-ratkaisujen kehittämiseen, integrointiin ja hallintaan. Palvelutuotannossa CGI luottaa paikalliseen läsnäoloon, globaaleihin palveluverkostoihin ja IP-ratkaisuihin auttaessaan asiakkaita saavuttamaan tuloksia ja onnistumaan digitaalisessa muutoksessa. CGI:n liikevaihto on 11,5 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.com/fi.