Helsinki, 14.01.2019

IT-palveluyhtiö CGI ja terveydenhuollon teknologiaan erikoistunut Marand ovat sopineet yhteistyön laajentamisesta Suomeen. CGI:n Suomeen tuoma, avoimen tietomallin data-alusta mahdollistaa keskeisen sote-palvelujen pullonkaulan korjaamisen. Jatkossa eri palveluntuottajien välistä asiakas- ja potilastietoa on mahdollisuus hyödyntää aiempaa helpommin ja edullisemmin.

”Ikääntyvän väestön Suomessa meidän on laitettava enemmän huomiota siihen, miten hyvinvointia ja terveyttä edistetään ennaltaehkäisevästi sekä miten sairaudenhoidosta tehdään asiakaslähtöisempää ja tehokkaampaa. Tässä uudet teknologiat ja datan parempi hyödyntäminen ovat avainasemassa”, taustoittaa CGI Suomen toimitusjohtaja Leena-Mari Lähteenmaa.

Uusien teknologioiden, kuten analytiikan ja tekoälyn, hyödyntäminen edellyttävät, että kaikki tarvittava data on sitä tarvitsevien käytettävissä. Tällä hetkellä suomalaisten asiakas- ja potilastiedot ovat pääosin hajallaan eri palvelutuottajien järjestelmissä sekä KanTa-arkistossa.

”Yhdistämällä pitkän kokemuksemme suomalaisesta terveydenhuollosta, sote-tietojärjestelmien kehittämisestä sekä Marandin edistyksellisen openEHR-alustan pystymme viemään Suomen sote-kentän alustatalouden aikakaudelle”, kiteyttää Lähteenmaa yhteistyön merkityksen.

Marandin toimitusjohtaja Tomaž Gornik kiittelee sujuvaksi osoittautuneen yhteistyön laajentumista Suomeen. ”In UK, for example, we have together implemented new digital services and helped our clients to achieve improved efficiency in their service production and data asset utilization. I´m very pleased to see our partnership expanding to Finland.”

Samassa yhteydessä CGI tiivistää yhteistyötään Microsoftin kanssa Azure-pilviteknologian valjastamisessa suomalaiseen terveydenhuoltoon.

”Tietomassat terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa ovat valtavia. Koska lukuisten, vaativassa käytössä olevien järjestelmien välinen tiedonkulku ei saa häiriintyä, turvallisen ja skaalautuvan pilven hyödyntäminen on järkevä tapa varmistua siitä, että alusta palvelee häiriöittä kaikkia Suomen sote-palveluntuottajia”, summaa Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

Suomalaisille sote-toimijoille avautuva alusta kantaa nimeä Think!EHR®. Sen etuna on avoin tietomalli, mikä ehkäisee muun muassa riskejä toimittajalukoista ja turvaa alustan kustannustehokkaan kehittämisen. Lisäksi avoin tietomalli mahdollistaa yhdestä toimittajasta riippumattomien sovellusten kehittämisen kansalliseen sote-ICT-ekosysteemiin.

”Tätä avoimen tietomallin alustaa hyödyntävät lukuisat terveydenhuollon toimijat eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Alankomaissa kyseinen teknologia on auttanut sairaaloita saavuttamaan HIMSS EMRAM tason 6 -sertifiointeja. Kyse on maailman huippua olevasta kyvykkyydestä hyödyntää digitaalisia ratkaisuja terveyspalvelujen tuotannossa. Asiakaskeskeisiin palvelupolkuihin tähtäävälle sote-Suomelle tämä on paras mahdollinen integraatioalusta, mitä IT-toimialalla on tarjolla missään päin maailmaa”, arvioi Lähteenmaa.

Katso toimitusjohtajien videoterveiset täältä.

Media
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman suurimpia ja Suomen 2. suurin riippumaton IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiö. Suomessa CGI työllistää yli 3 700 henkilöä 18 paikkakunnalla. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on 74 000 asiantuntijaa. CGI tarjoaa kokonaisvaltaista palveluvalikoimaa asiakkaiden liiketoiminnan ja IT-ratkaisujen kehittämiseen, integrointiin ja ulkoistuksiin. Palvelutuotannossa CGI luottaa paikalliseen läsnäoloon, globaaleihin palveluverkostoihin ja IP-ratkaisuihin auttaessaan asiakkaita saavuttamaan tuloksia ja onnistumaan digitaalisessa muutoksessa. CGI:n liikevaihto on 11,5 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.com/fi.