Helsinki, 01.09.2016

IT-palveluyritys CGI ja Aalto-yliopisto käynnistävät tutkimusprojektin, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja suurkeittiöiden ruokahävikin vähentämiseen. Projekti toteutetaan yhteistyössä Leijona Cateringin kanssa.

Joka vuosi noin 80 miljoonaa kiloa ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden tuottamasta ruoasta päätyy Suomessa hävikiksi. Ruokahävikkiä tulee noin 15 kiloa suomalaista kohden vuodessa.

Ruokahävikkiä syntyy eniten julkisissa ruokapalveluissa, kuten päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa sekä henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa. Näiden tuottamasta ruoasta hävikkiä voi olla jopa neljännes, eli kymmeniä miljoonia kiloja joka vuosi.

”Ammattikeittiöt ovat jo pitkään hyödyntäneet tietojärjestelmiä ateriatuotannon ohjaamisessa. Nyt tavoitteemme on tunnistaa suurimmat hävikinaiheuttajat tuotantoketjusta ja löytää uusia, digitalisaation tarjoamia keinoja hävikkimäärien pienentämiseen esimerkiksi ennustavaa analytiikkaa hyödyntäen”, tiivistää ammattikeittiöiden toiminnanohjausratkaisun kehittämisestä vastaava johtaja Tero Pollari CGI:ltä.

Suuri osa ammattikeittiöiden ruoasta tuotetaan CGI:n Suomessa kehittämän Aromi-järjestelmän avulla. Sillä optimoidaan ruokatuotantoa muun muassa määrien, kustannusten ja ravintoarvojen osalta.

”Analysoimme projektissa koko tuotantoketjun ja tarkastelemme sitä sekä prosessin että teknologian näkökulmasta. CGI tuo hankkeeseen laajan käytännön kokemuksensa digitaalisista ratkaisuista ja toimintamallien uudistamisesta, me tutkimustyöstä ja akateemisen tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi hienoa on se, että yhteistyö tarjoaa opiskelijoillemme mahdollisuuden päästä soveltamaan osaamistaan käytännön ongelmaan, jolla on suuri yhteiskunnallinen vaikuttavuus”, iloitsee projektin etenemisestä Aalto-yliopistossa vastaava Tommi Vihervaara.

Tutkimusympäristönä toimii Leijona Catering, joka on erikoistunut varusmiesten ruokailuun sekä henkilöstö- ja opiskelijaruokailuun.

”Leijona Catering Oy toimii yli 50 toimipisteessä ympäri Suomea ja valmistaa joka päivä yli 70 000 ateriaa. Leijona hyödyntää toiminnassaan CGI:n Aromi-järjestelmää. Vuositasolla puhutaan noin 25 miljoonasta ateriasta, joten mahdollisuus ruokahävikin vähentämiseen on meille erittäin tärkeä sekä talouden että yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Leijona on jo vuosia kiinnittänyt erityistä huomiota toimintansa ympäristövaikutuksiin mm. elintarvikkeiden tuotannossa syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen, vesistöjen kuormituksen, syntyvän jätteen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta”, kertoo Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petra Savolainen.

Tutkimusprojekti käynnistyy heti ja kestää noin puoli vuotta.

 

Lisätietoa
Tero Pollari
johtaja, Aromi-liiketoiminta, CGI
+358 50 410 2450
tero.pollari@cgi.com

 

Media
Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI
+358 50 380 5601
esa.luoto@cgi.com

 

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman 5. ja Suomen 2. suurin riippumaton ICT-palveluja tarjoava yritys. Yhtiön 65 000 asiantuntijaa palvelevat tuhansia asiakkaita maailmanlaajuisesti. Suomessa CGI työllistää yli 3 200 henkilöä 17 paikkakunnalla. CGI konsultoi asiakkaitaan liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä, integroi ja kehittää tietojärjestelmiä kattaen mm. 150 omaa IP-tuotetta sekä on asiakkaidensa ulkoistuskumppani. CGI:n liikevaihto on yli 10 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.com/fi.


Lataa Ruokapalvelupäällikön opas: Näin johdat ruokapalvelua tehokkaasti tiedon pohjalta. Ota selvää, miten Aromi vastaa ruokapalvelutoimialan tulevaisuuden haasteisiin.

Nain-johdat-ruokapalvelua-tehokkaasti-tiedon-pohjalta