Helsinki, 28.11.2014

CGI toteutti Viron vero- ja tullihallitukselle työntekijärekisterin, joka tehostaa työn verotukseen liittyvää valvontaa. Kaiken tiedon kerääminen yhteen sähköiseen rekisteriin vähentää työnantajien ja valtion virastojen hallinnollista työtaakkaa ja säästää kaikkien osapuolien kustannuksia merkittävässä määrin.

Kaikilla Virossa työnantajina toimivilla luonnollisilla ja oikeushenkilöillä on ollut 1.7.2014 lähtien velvollisuus rekisteröidä työntekijöidensä työsuhteet yhteiseen rekisteriin. Työn verotuksen tehokas valvonta edellyttää, että työ rekisteröidään ennen sen aloittamista.

Työntekijän rekisteröinti hoituu yhdellä sähköisellä lomakkeella. Enää ei ole tarpeen esimerkiksi ilmoittaa uusista työntekijöistä Sairausvakuutusrahastolle tai muille tahoille. Rekisteri vähentää myös Sairausvakuutusrahaston paperilla käsittelemien vakuutustietojen määrää ja helpottaa vakuutusten valvonnan työtaakkaa.

Yksi rekisterin päätavoitteista on torjua harmaata taloutta esimerkiksi rakennus-, ravintola- ja hotellialoilla. Se myös edistää yritysten välistä kilpailua saamalla kaikki yritykset maksamaan vaaditut verot ja toimimaan yhteisten pelisääntöjen mukaisesti.

Työn rekisteröinti parantaa talouskuria ja lisää valtion verotuloja. Viron vero- ja tullihallituksen palveluosaston päällikön Rivo Reitmannin ‎mukaan Virolta jäi vuonna 2012 saamatta 433 miljoonaa euroa verotuloja, josta noin 40 % muodostui luonnollisten henkilöiden tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista.

"Uuden rekisterin tavoite on lisätä työn verotuksesta saatavia tuloja 10 miljoonalla eurolla vuodessa", Reitmann lisää.

Johtaja Avo Kask Viron CGI:stä kertoo, että työsuhderekisteriympäristön luominen oli kiinnostava julkisen sektorin projekti muun muassa sen mobiiliulottuvuuden vuoksi. CGI esimerkiksi kehitti tilintarkastajille mobiilisovelluksen, jonka avulla he voivat tarkastaa työsuhteen tilan.

"Tiukka aikataulu oli todennäköisesti kaikille osallistujille projektin haastavin puoli, sillä laki edellytti kaikkia Virossa toimivia työnantajia rekisteröimään työsuhteet yhteiseen rekisteriin 1.7. alkaen, eikä tästä aikataulusta voinut luistaa", Kask sanoo.

Lisätietoja työsuhderekisteristä on saatavilla Viron vero- ja tullihallituksen verkkosivustolta

Media

Esa Luoto
viestintäpäällikkö, CGI Suomi
050 380 5601
esa.luoto@cgi.com

Vuonna 1976 perustettu CGI on maailman 5. ja Suomen 2. suurin riippumaton ICT-palveluja tarjoava yritys. Yhtiöllä on 68 000 asiantuntijaa yli 40 maassa. Suomessa CGI työllistää yli 3 000 henkilöä 17 paikkakunnalla. CGI konsultoi asiakkaitaan liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä, integroi ja kehittää tietojärjestelmiä sekä on asiakkaidensa ulkoistuskumppani. CGI:n liikevaihto on yli 10 Mrd. C$, ja yritys on listattu Toronton sekä New Yorkin pörsseissä (TSX:GIB.A ja NYSE:GIB). Lisätietoa: www.cgi.com ja www.cgi.com/fi.