Ruokapalvelutoimijalle tuote- ja palvelusuunnittelu on aikaa vievää ja vaatii tekijältä tuotetuntemuksen lisäksi kustannustietoisuutta sekä tuotannollista ja ravitsemuksellista näkemystä. Samat elementit toistuvat kiertävällä ruokalistalla säännöllisesti, mutta myös sesonkikohtaiset erot tulee ottaa suunnittelussa huomioon.

Ruokapalveluiden hankinnat alkavat raaka-aineista

Suunnittelu-osio on Aromi-järjestelmän tukipilari. Se sisältää tuotevalikoiman, tuoteselosteet, ravintoarvot ja kustannustiedot. Runkolistojen avulla eri ajankohtien ruokalistojen rakentaminen on nopea ja vaivatonta.

  • Mahdollistaa ruokapalvelulle keskitetyn suunnittelun
  • Raaka-ainevalikoiman hallinta helpottuu
  • Tukee tasalaatuisen palvelun tuottamista
  • Ruokalistasuunnittelu nopeutuu ja helpottuu runkolistojen avulla
  • Sesonkikohtaisia erityispiirteitä saadaan huomioitua
  • Raaka-aineita ei unohdu tilata

Aromin Suunnittelu-osio on työkalu ruokapalvelun kokonaisvaltaiseen suunnitteluun

Suunnittelu-osiolla rakennetaan ruokapalvelun sopimustuotteiden pohjalta raaka-aineluettelo, reseptit ja ruokalistat. Vakioidun reseptiikan avulla ruokapalvelu pystyy tuottamaan toistuvasti tasalaatuista, maukasta ja ravitsemukselliselta laadultaan hyvää ruokaa. Uuden reseptiikan tallennus Aromiin on helppoa, koska pääreseptitoiminnon avulla järjestelmässä on jo erilaisten ruokalajien pohjatiedot valmiina.

Runkolista-toiminto helpottaa suunnittelua huomattavasti. Runkolistalle kootaan ruokalistan reunaehdot ja näiden pohjalta muodostetaan kullekin ajankohdalle sopiva lista. Samalla voidaan huomioida myös soveltuvuudet erityisruokavalioihin.

Järjestelmään tuodaan Finelistä ja Synkasta raaka-aineiden tuotetietoja ravintosisältöineen ja tuoteselosteineen. Näiden tietojen avulla myös soveltuvuudet ja muut asiakkaiden erityistarpeet voidaan huomioida jo ruokalistasuunnittelussa.

Lisäksi Aromi tukee ajankohtaisten ruokatrendien hyödyntämistä ja satokausiajattelun toteuttamista ruokalistalla. Suunnittelusta saadaan yleistuotetasolla tarvelaskenta, joka tukee tilaamista. Järjestelmästä näkee myös kustannukset, joiden avulla kustannusten seuranta on reaaliaikaista ja vaivatonta.

Aromi-suunnittelusta saatavat tulosteet ovat monipuolisia, joustavasti muokattavissa ja sopivat hyvin myös asiakaskäyttöön. Tuoteselosteista saadaan lakisääteiset vaatimukset täyttävät, selkeät tulosteet esim. tarroina. Järjestelmä on käytettävissä myös tabletilla tai muilla kosketusnäytöillä, joten Aromi mahdollistaa myös paperittoman keittiön.

Elintarvikkeiden hankinta tuotantokeittiöissä edellyttää tarkkaa valmistustarpeen arviointia

Hankintatarve tulee lähettää hyvissä ajoin toimittajalle, jotta toimitusvarmuus paranee. Sopimustuotevalikoiman kautta saavutetaan kustannustehokkuutta, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että kukin toimipiste tilaa pääsääntöisesti sopimustuotteita.

Aromi Hankinta-osio mahdollistaa ostamisen sähköisesti suoraan järjestelmän kautta. Hankintatarve perustuu aina kunkin ajankohdan mukaiseen ruokalistaan. Elintarvikkeiden saatavuutta saadaan parannettua Ennustepankki-liittymän avulla, jolloin tarvelistaus voidaan lähettää vaivattomasti toimittajille. Aromin kautta ostettaessa virheiden mahdollisuus vähenee ja käyttäjät voidaan tehokkaammin ohjata käyttämään sopimustuotteita.

Ostotilauksen toimitusta vastaanotettaessa tarkistetaan saapuneiden raaka-aineiden laatu, määrä ja hinta sekä vastaako saapunut kuorma tehtyä tilausta ja lähetyslistaa. Kuorman vastaanottaminen on nopeaa, koska tilausta vastaavat toimitukset tunnistetaan automaattisesti. Aromi-järjestelmään saadaan kerättyä tietoa toimitusten oikeellisuudesta ja tätä tietoa voidaan hyödyntää kilpailutusta tehtäessä.