Ruotsalainen Biobanken norr halusi helpottaa ja tehostaa miljoonien veri- ja dna-näytteiden käsittelyä. Avuksi valjastettiin todellista ja digitaalista yhdistävä Augmented Reality.

Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisut tekevät tuloaan monelle alalle. Siksi CGI kehitti oman HoloTagger-alustan, joka taipuu monenlaiseen käyttöön. Yksi AR-teknologian hyödyntäjistä on Västerbottenin biopankki, jossa käytännön työhön otettiin lisätyn todellisuuden HoloLens-lasit ja HoloTagger-alusta.

Biobanken käsittelee 80 pakkasasteeseen jäädytettyjä tutkimusnäytteitä. Neljän miljoonan jäädytetyn veri- ja dna-näytteen hallinnointi on aikamoinen urakka. Näyteputkissa on vain viivakoodi, ja oikeiden näytteiden hakeminen on ollut työlästä. Älykkään ratkaisun avulla tavaran löytää paljon nopeammin, kun työntekijä voi skannata koodin laseilla ilman käsiä.

– Helpotamme biopankissa koeputkien inventointia. Alusta parantaa työn laatua, ja samalla Biobanken voi säästää jopa 3 000 työtuntia vuodessa, kertoo CGI:n AR-asiantuntija Niklas Salonen.

Salosen mukaan samanlaista ratkaisua voidaan käyttää hyvin monilla eri aloilla. Uusia hyödyntämistapoja kehitetään jatkuvasti. CGI näkee mahdollisuuksia kaikilla sektoreilla, erityisesti terveydenhuollon ja teollisuuden innovaatioissa. 
 

Neljän miljoonan jäädytetyn veri- ja dna-näytteen hallinnointi on aikamoinen urakka.

 

Myös infrastruktuurihankkeille povataan virtuaalitulevaisuutta. Ruotsissa Kiirunan kaupunkia siirretään kaivoksen tieltä, ja käynnissä on hanke, jossa kartoitetaan virtuaalisesti kaikki uuden kaupungin alle tuleva infra. Myös esimerkiksi rakennusala, koulutus ja logistiikka voivat hyötyä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden teknologioista. Periaatteessa kaikkea sellaista työtä, joka on edellyttänyt viivakoodilukijan, kämmentietokoneen tai muun laitteen manuaalista käyttöä, voidaan helpottaa älylaseilla. Kiinnostus virtuaali- ja lisätyn todellisuuden teknologioita kohtaan kasvaa Salosen mukaan vauhdilla. Mahdollisuuksia riittää.

– Teknologia toimii hienosti jo nyt. Voin vain arvailla, mitä sillä voidaan tehdä viiden vuoden kuluttua. Vain mielikuvitus on rajana, Salonen sanoo.

Teksti Antti Kirves, kuva Jari Härkönen