Organisaatiot, jotka eivät ymmärrä datan hyödyntämisen potentiaalia liiketoiminnalle, tulevat jäämään kehityksessä ja kilpailussa jälkeen

Laadukas data mahdollistaa laadukkaan informaation, joka rakentuu edelleen ymmärrykseksi ja innovaatioiksi – eli elintärkeäksi kilpailueduksi.

Dataa luodaan ja käytetään päivittäin tuhansia kertoja liiketoiminnan kaikissa prosesseissa; jokaisen organisaation jäsenen täytyykin ymmärtää oma roolinsa ja osallisuutensa datan luomisessa ja sen ylläpidossa. Kun dataa tarkastellaan tuotteena liiketoiminnan muiden tuotteiden rinnalla, ymmärretään että data – kuten kaikki muutkin tuotteet – vaatii liiketoiminnalta aktiivista omistajuutta sekä johtamista. 

Drei Personen sitzen zusammen und analysieren Daten
Close up of laptop showing statistical data

Mitä on enterprise data management ja mitä hyötyä siitä on?

Data management, eli tiedonhallinta, on kattotermi, jolla viitataan kaikkeen siihen käytännön työhön, kehitykseen, toimintatapoihin ja rooleihin, joilla organisaatio huolehtii käyttämästään ja tuottamastaan datasta, sen koko elinkaaren aikana. Tiedonhallinta pitää laajasti sisällään kaiken aina datastrategian laatimisesta lukuisiin erilaisiin operatiivisiin toimintoihin, kuten tietoturvallisuuteen ja laadunvalvontaan.  

Jokainen organisaatio harjoittaa tiedonhallintaa jossain muodossa, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että toiminta olisi tehokasta, yrityksen etujen mukaista tai että toimintatavat tai pelisäännöt olisivat yhtenäisiä eri tiimien välillä. Enterprise data managementista (EDM) voidaan puhua silloin, kun data ja sen hallinta ovat yhteisesti ja hallitusti koko organisaation agendalla aina johtoryhmästä yksittäiseen työntekijään asti.  

 

Mistä lähteä liikkeelle?

 

Varmista, että organisaatiosi tai liiketoimintasi avainhenkilöt ymmärtävät, että data on jokaisen asia

Se ei ole ”IT-juttu” tai pakollinen paha, jonka ”joku muu varmaan hoitaa”. Dataa luodaan, käytetään, rikastetaan ja kehitetään päivittäin satoja, tuhansia tai kymmeniätuhansia kertoja ympäri koko organisaatiota ja jokaisen organisaation jäsenen täytyy ymmärtää oma roolinsa ja osallisuutensa datan luomisessa ja sen ylläpidossa. Kun dataa tarkastellaan tuotteena liiketoiminnan muiden tuotteiden rinnalla, ymmärretään että se – kuten kaikki muutkin tuotteet – vaatii liiketoiminnalta aktiivista omistajuutta sekä johtamista. 

Keskustelkaa datan omistajuudesta - se ei ole suoraan johdettavissa organisaatiokaavioista

Lähes päinvastoin kuin usean muun liiketoiminta-alueen kanssa, datan suhteen lopullisen vastuun ja käytännön omistajuuden ei tule olla johdolla, vaan mahdollisimman matalalla tasolla organisaation hierarkiassa: siellä missä data luodaan ja käytetään.

Jatka rakentamalla ja syventämällä ymmärrystä siitä, että miksi datan hallintaa ylipäätään tarvitaan

Virheellinen tieto johtaa virheelliseen ymmärrykseen ja lopulta virheellisiin liiketoimintapäätöksiin. Kun tämä ymmärrys kirjoitetaan auki, ollaan jo pitkällä organisaation data strategian luomisessa. Tiedonhallinta auttaa mm: Parantamaan operatiivista tehokkuutta Kehittämään raportoinnin ja analytiikan laatua Vähentämään tietoturvariskejä

 

datan hyödynnettävyys

Kokeneet asiantuntijamme ovat apunasi

Olipa kyse sitten datastrategian ja vision luomisesta, datan määrittelystä, omistajuudesta, laadusta tai kokonaisvaltaisesta datan hallinnasta - ota meihin yhteyttä