Nyky-Suomessa muutokset tuntuvat tapahtuvan vasta, kun sylissä on kriisi tai katastrofi. Onneksi siellä täällä, eri puolella Suomea olemme saaneet olla mukana kehittämässä myös sellaisten kuntien palveluja, joilla muutosajurina on halu hyödyntää uusia mahdollisuuksia. Tässä on alkutahdit blogikirjoitusten sarjaan, jossa jaamme tietoa, esimerkkejä ja kokemuksiamme siitä, mitä digitalisaatio tarjoaa Suomen kunnille ja kaupungeille - käytännössä.

Parempaan tulevaisuuteen ei päästä tekemällä samoja asioita kuin tänään. Parempi tulevaisuus tehdään muuttamalla omia toimintatapoja, tänään. Tämä koskee niin yksilöitä kuin organisaatioita.

Paljon puhutaan, miten uuden kehittämisessä pitää altistua epäonnistumisille. Kun virkavastuu ja tiukka budjettikuri painaa, se on helpommin sanottu kuin tehty. Siksi itse peräänkuulutan uteliaisuutta ja muutosvainua.

Utelias seuraa, kysyy ja reflektoi. Miettii näkemänsä ja kuulemansa soveltuvuutta omaan ympäristöönsä. Näin utelias löytää nopeammin ratkaisuja paitsi haasteiden selvittämiseen myös palvelujen parantamiseen ennen niiden kriisiytymistä.

Tulevaisuuden kunnan uutta identiteettiä on kiinnostavaa miettiä. Uskon, että maamme täyttyy kunnista, jotka ovat aiempaa asukaslähtöisempiä, vireämpiä, kevyempiä, ketterämpiä ja aikaansaavempia.

Mutta miten muutos kunnissa saadaan aikaan?

Nyt on aika panostaa perinteisen tiedottamisen sijaan osallistamiseen sekä palvelumuotoiluun.

Digitalisaatio antaa mahdollisuuden muotoilla kuntalaispalveluita asiakaslähtöisesti. 

Kuntien tehtäviä ovat jatkossakin mm. varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, kaavoitus ja tekninen toimi sekä vapaa-ajan palvelut. Digitalisaatio antaa mahdollisuuden muotoilla kuntalaispalveluita asiakaslähtöisesti ja työvälineet niiden toteuttamiseen aivan uudella tavalla. Onnistumisia on kertynyt jo paljon. Niitä nostamme esiin tulevissa kirjoituksissa.

Ennakkomaistiaisena kehotan lukemaan yhteistyöstämme Satokausikalenterin kanssa. Yhdistämällä raaka-aineiden satokausitiedot suurkeittiöiden ohjausjärjestelmään, pystymme helposti vaikuttamaan siihen, että kouluissa, muissa laitoksissa ja lounasravintoloissa tarjoiltava ruoka on maukasta, terveellistä ja kustannustehokkaasti tuotettua.

Panostamalla ydinpalvelujensa digitaaliseen kehittämiseen ja kilvoitteluun naapurikuntien kanssa, kunnan tuottama palvelukokemus voi olla parempi kuin mainetta niittäneillä verottajalla tai pankeilla. Parantuneen tehokkuuden myötä veroäyrikin painuu alhaisemmaksi ja kääntyy ongelmasta kilpailueduksi.

Kriisiyttämisen ei tarvitse olla ainoa keino parantaa asioita. Myös jaettujen onnistumisten tuottama muutosvoima on suuri, joten stay tuned ja poimi rusinat pullasta oman kuntasi kehittämiseen.

Jos haluat kuulla heti lisää, miten olemme digitalisoineet Suomea, ota rohkeasti yhteyttä!

PS. Järjestämme kuntapäättäjille aiheesta seminaarisarjan eri puolilla Suomea. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Kirjoittajasta

Picture of Pauli Päivärinta

Pauli Päivärinta

johtaja, kuntatoimiala

Olen Pauli Päivärinta ja toimin kuntatoimialan liiketoiminnasta ja asiakkuuksista vastaavana johtajana CGI:llä. Minulla on toimialalta yli 20 vuoden kokemus painottuen näkökulmaan, miten kunnat voivat keskittyä tärkeimpään; kuntalaisten palvelujen kehittämiseen, turvaamiseen sekä asiakaslähtöiseen tarjoamiseen. Digitalisaation käytännönläheiset mahdollisuudet, kuntatoimialaa uudistavat rakenteelliset muutokset sekä ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot