Jukka Suuniitty

Jukka Suuniitty

Seniorikonsultti

”Hallinnon kehittäminen on kustannusten karsintaa, ja jos mahdollista niin automatisoidaan koko hoito.” Ei muuten pidä paikkaansa. Mielikuva pölyisestä palkanlaskennasta, jossa huumorintajuttomat nipottajat paimentavat työntekijöitä, tulee säännöllisesti vastaan, mutta se on harhakäsitys.

Palkanlaskija

Samanlainen harhakäsitys on se, että robotit vievät työn kaikilta palkanlaskijoilta. Robotti ei korvaa ihmisiä palkanlaskennassa, mutta se muuttaa varmasti heidän työnsä sisällön.

Palkanlaskenta sisältää valtavan määrän toistuvia tehtäviä, sääntöjä ja hallinnollista koordinointia. Ohjelmistorobotiikasta löytyy apu säännön mukaisten prosessien automatisointiin ja toiminnan tehostamiseen. Mutta mitä tehtäviä palkanlaskijalle jää tulevaisuudessa?

Robotti ei korvaa ihmisiä palkanlaskennassa, mutta se muuttaa varmasti heidän työnsä sisällön

 

Tämän päivän palkanlaskijat ovat rautaisia moniosaajia

Todellisuudessa tämän päivän palkanlaskennassa on kokeneita moniosaajia, jotka hallitsevat juridiikan, talouden ja jopa psykologista silmää vaativan kokonaisuuden suvereenisti. Niin suvereenisti, ettei sitä edes välttämättä huomata ulkopuolelta. Ennen kuin palkanlaskija on sairaslomalla. Vaikka sekin on harvinaisempaa näiden työhönsä sitoutuneiden huippuammattilaisten keskuudessa.

On totta, että automaatiota ja robotiikkaa hyödynnetään jo nyt tallennustehtäviin, erilaisiin tarkistuksiin ja raportointiin. Osaavalle palkanlaskijalle tämä ei ole kuitenkaan uhka, vaan aito mahdollisuus kohdentaa osaamisensa entistä enemmän yksilöllisempään henkilökohtaiseen palveluun, henkilöstöinfoihin, johdon raportoinnin kehittämiseen ja TES-tulkinnan tukeen.

Osaamisestaan on hyvä pitää huolta ja sekin helpottuu, kun automatisointi vapauttaa aikaa. Erilaisten uudistusten käyttöönotto on helpompaa, kun asiantuntijoilla riittää virtaa ja kapasiteettia asioiden haltuunottoon ja kehittämiseen. Tämä on tärkeää ymmärtää, sillä manuaalityön vuoksi ylikuormitetulle, työhönsä sitoutuneelle asiantuntijalle on tarkeintä, että palkat menevät oikein maksuun. Vaikka se veisi koko päivän ja enemmänkin.

 

Pohdi mihin palkanlaskennan syvää asiantuntemusta käytetään tulevaisuudessa

Palkkahallinnon työn uudelleen kohdentaminen ei tapahdu itsestään. Sen jälkeen, kun palkkajärjestelmän muutokset; automatisoinnin kehittäminen ja robotit on pistetty töihin, on aika istua alas ja miettiä, miten palkkahallinnon huippuammattilaiset parhaiten palvelevat johtoa, esimiehiä ja HR:ää.

Vaikka tekniikka voi korvata ihmisen osassa hallinnollisissa tehtävissä tulevaisuudessa, se luo myös uusia rooleja ja mahdollisuuksia. Jonkun tarvitsee esimerkiksi hallita, seurata ja kehittää robotin toimintaa, kun lainsäädäntö tai organisaation käytännöt muuttuvat.

 

Miten se robotiikka auttaa HR:ää tai palkanlaskennan ammattilaista tekemään työnsä paremmin? Katso webinaaritallenteelta!

ohjelmistorobotiikka-hrn-apuna

Kirjoittajasta

Jukka Suuniitty

Jukka Suuniitty

Seniorikonsultti

Olen Jukka Suuniitty ja minulla on yli 20 vuoden kokemus henkilöstöjohtamisen, tietojärjestelmien ja muutoksen johtamisen parissa eri toimialoilla. Autan asiakkaitani tunnistamaan mahdollisuudet toiminnan uudistamiseen digitalisaatiota hyödyntäen ja tuen muutoksen toteutuksessa.