CGI:n blogi - kirjoituksia eri asiantuntijoilta

CGI Suomen asiantuntijat

Kirjoituksia asiantuntijoiltamme

Analytiikka on pohjimmiltaan tiedon poimintaa valtavasta datamassasta, eikö vain? Perinteisesti analytiikkaa on lähestytty yrityksen mittaamis- ja talousprosessin näkökulmasta. Yrityksessä on ensin suunniteltu jotakin toimintaa, toiminnalle on sitten määritetty mittareita ja sen jälkeen on tähyilty taustapeilistä, kuinka onnistuttiin ja mikä meni pieleen sekä mietitty, mitä tästä harjoituksesta pitäisi oppia.

Analytiikka voidaan kuitenkin viedä pidemmälle ja alkaa tarkastella sitä, minkä takia jokin asia onnistui – tai epäonnistui. Tällöin analysoidaan lopputuloksen syntymiseen vaikuttanutta tietoa.

Kas, analytiikka mullistui juuri!

Pykälä pidemmälle vietynä analytiikan avulla yritetään ymmärtää, mitä on tapahtumassa juuri tässä ja juuri nyt. Ja vielä pidemmälle vietynä pyritään ennustamaan, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Tällöin datan avulla voidaan luoda aivan uutta liiketoimintaa ja tuodaan bisnekseen lisäarvoa.

Vielä toistaiseksi keskitytään tyypillisesti mittaamaan toiminnan onnistumista ja analysoimaan syitä jotka tilanteeseen johtivat. Seuraavat askeleet ovat vielä ottamatta, mutta liikettä siihen suuntaan on jo näkyvissä.

Muistin varassa vauhtiin

Miksi analytiikkaa pitäisi hyödyntää juuri nyt? Siksi, että nyt se kannattaa. Muistinvarainen teknologia tuo tietokantoihin ihan uutta nopeutta. Muistinvaraisuus tarkoittaa sitä, miltä se kuulostaakin: tiedot ovat keskusmuistissa eivätkä hitaissa levyjärjestelmissä. Kun kurkataan konepellin alle, ero perinteiseen tietokantaan on valtava.

Ero perinteiseen tietokantaan on valtava.

Keskusmuistissa asioita voidaan tehdä paljon nopeammin kuin aikaisemmin. Samalla koko sovelluskerrosta voidaan yksinkertaistaa, kun tietokanta ei aiheuta teknisiä rajoitteita. Näin prosesseja pystytään tehostamaan. Samassa ympäristössä voidaan nyt pyörittää analytiikkaa, raportoida ja ajaa yrityksen tapahtumankäsittelyprosessia.

Asiakkaamme ovat rakentaneet tietovarastojaan esimerkiksi SAPin päälle. BW/4HANAn avulla he pystyvät hyödyntämään tämänhetkistä tiedonkeruutaan, mutta samalla tehostamaan datan käyttöä, yksinkertaistamaan raportoinnin ja analytiikan tekniikkaa sekä nopeuttamaan liiketoimintatiedon tuottamista asiakkaille.

Tiedon elinkaari hallintaan

Parasta moderneissa analytiikkatyökaluissa kuten SAP BW/4HANAssa on, että ne kykenevät yhdistämään liiketoimintadatan suhteellisen yksinkertaisesti ulkopuolisiin tietolähteisiin.

Tulevaisuudessa haasteena on tunnistaa isosta massasta oleellinen data, pitää se saatavilla ja siirtää vanhentunut tai muuten tarpeeton data muualle. Katson kehitystä tietysti omasta, vähän reilun viisikymppisen näkökulmasta, mutta näen tässä oikeasti mielenkiintoisen murroksen. Teknologian avulla voidaan nyt tehdä asioita eri tavalla. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja.

Blogin on kirjoittanut Timo Turunen.

Kirjoittajasta

CGI:n blogi - kirjoituksia eri asiantuntijoilta

CGI Suomen asiantuntijat

Kirjoituksia asiantuntijoiltamme

CGI on kansainvälisesti suomalainen digitalisaatiokumppani.  Suomessa noin 3 800 asiantuntijaa konsultoivat asiakkaitamme liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä. Tällä profiililla julkaisemme kirjoituksia CGI:n eri asiantuntijoilta.