”Maailma ei koskaan enää muutu yhtä hitaasti kuin tänään”, sanoi Risto Siilasmaa Women in Tech  -konferenssissa.

Maailma tosiaan muuttuu, teknologia etunenässä. Lapsuuden lankapuhelimella soittaminen on vaihtunut viestittelyyn älykännykällä. Lohkoketjut uhkaavat jättää pankit ja pörssit tarpeettomiksi, robotit ja ohjelmistorobotit korvaavat ihmisiä monotonisissa töissä yhä enemmän. Lisätty todellisuus (AR) helpottaa ja muuttaa monia töitä. Koditkin automatisoituvat pikkuhiljaa.

Muutos on pelottavaa, koska emme etukäteen tiedä mihin se johtaa. Uusien taitojen oppiminen ja tiedon omaksuminen voi tuntua hankalalta. Vanhoihin rutiineihin ja tapoihin turvautuminen rauhoittaa: ”näin meillä on aina tehty, ja aina on selvitty”.

Kun tekee, kuten on aina tehty, on lopputuloskin se sama kuin aina ennen. Riittääkö se yhä?  Ohjelmistokehityksessä on jo parinkymmenen vuoden ajan siirrytty ketteriin menetelmiin parempien lopputulosten saavuttamiseksi. Etukäteen tehtyjen isojen määrittelyiden ja sitä seuraavan muutoshallintarumban aika alkaa olla ohi. Onneksi, kukaan kun ei edelleenkään osaa ennustaa tulevaisuutta.

Organisaation täytyy pysyä muutoksessa mukaan – päätöksiä tehtävä myös alakerrassa

Pelkkä kehitystiimin ketteryys ei kuitenkaan riitä, myös yrityksen kulttuurin täytyy muuttua. Jos tavat ja asenteet tiimin ulkopuolella säilyvät, ketterän tiimin tulokset jäävät laihoiksi. Käy ”Anttilat”, eli unohdutaan kivijalkaan, eikä muisteta digitalisoitua. Tarvitaan ketterä, oppiva organisaatio ja ketterää päätöksentekoa.

Tarvitaan ketterä, oppiva organisaatio ja ketterää päätöksentekoa.

Organisaation täytyy pystyä nopeasti reagoimaan kriiseihin, joita some-aikakaudella voi pahimmillaan syntyä yhdestä Twitter-viestistä. Päätöksenteko täytyy olla nopeaa, kaikkea ei voi viedä johtokuntiin tai ylimmälle johdolle, vaan päätökset täytyy viedä organisaatiossa mahdollisimman alas. Ketteryydellä ja asiakkaita kuuntelemalla varmistetaan, että yritys pysyy muutoksen tahdissa.

Yksi esimerkki ketterästä organisaatiosta löytyy tästä läheltä, kotimaasta - OP. OP ei ole jäänyt odottelemaan maailman muuttumista, vaan on ottanut ohjaan omiin käsiinsä. OP ottaa rohkeasti käyttöön ohjelmistorobotiikkaa ja uudistaa niin liiketoimintaansa kuin tekemisen tapaakin. OP:lla muutoksessa apuna on SAFe-viitekehys, joka auttaa skaalaamaan ketterää kehitystä ja purkamaan organisaation rajoitteita. Avaan SAFe-mallia lisää seuraavissa blogeissani.

Muutos on valtava mahdollisuus. Millainen maailma olisi, jos koskaan mikään ei muuttuisi?

Kirjoittaja toimii CGI:ssä agilekonsulttina ja –kouluttajana, erityisenä intohimonaan SAFe-viitekehys ketterien menetelmien skaalaukseen. Raijan tavoitat osoitteesta raija.harle@cgi.com

 

Tutustu

Kirjoittajasta

Picture of Raija Harle

Raija Harle

Lean/Agile-konsultti

Olen Raija Harle ja toimin CGI:llä Lean/Agile-konsulttina. Vaikka valtaosan yli 20 vuoden urastani olen johtanut projekteja ja hankkeita, olen aloittanut urani koodarina ja hypännyt tarvittaessa vaikka testaajaksi. Olen kerryttänyt myös liiketoimintaosaamista CRM- ja ERP-kehitysten parissa. Ketterillä menetelmillä on mahdollista saavuttaa parempia lopputuloksia niin pienissä ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot