Edellisessä blogissani kerroin, millaiseen toimintaan lohkoketjut sopivat ja millaiseen eivät. Seuraava askel on ymmärtää, millaisia erilaisia alustakonsepteja lohkoketjuihin liittyy.

Alustakonsepteilla tarkoitan lohkoketjuja, jotka ovat kaikille avoimia, yhteisöjen tai yhteenliittymien käytettävissä tai yksityisiä.

Public blockchain

Julkiset (Public) lohkoketjut, kuten Ethereum ja Bitcoinin alla oleva teknologia, ovat kaikille avoimia alustoja. Julkiselle alustalle kuka tahansa voi luoda sopimuksia ja sovelluksia kaikkien hyödynnettäväksi.

Julkiset lohkoketjut kiinnostavat yhteisöjä, jotka toimivat yli maantieteellisten rajojen tai muuten laajasti. Yhteisöillä toiminnan tai tapahtumien läpinäkyvyys ja jäljitettävyys voivat olla leimaavia ominaisuuksia.

Julkiset lohkoketjut kiinnostavat myös yrityksiä, jotka haluavat rikkoa vahvasti säänneltyjen toimialojen liiketoimintalogiikkaa. Tällaisia toimialoja ovat esimerkiksi pankki- ja vakuutusala, jolla uudet pienet tulokkaat häiriköivät markkinoita jo ilman lohkoketjujakin.

Säännellyillä aloilla pienet ja innovatiiviset yritykset tuppaavat vain tulemaan sääntelyn ulkopuolelta tai vähintäänkin venyttäen sääntelyn rajoja. Voit esimerkiksi jo nyt tehdä ostoksia Bitcoinilla ilman, että raha kulkee pankkien kautta.

Julkisen lohkoketjun hyödyntämisessä koko maailma on avoinna. Ehkä seuraava Google, Facebook, LinkedIn tai Twitter tuleekin julkisen lohkoketjun päälle ja mahdollistaa yksilölle omien tietojensa paremman hallinnan.

Consortium blockchain

Yhteenliittymien tai määriteltyjen yritysten yhteiset lohkoketjut ovat rajatun yritys- ja käyttäjäkunnan käytössä ja siksi ulkopuolisilta suljettuja. Yhteenliittymille suunnattuja alustaratkaisuja tarjoavat esimerkiksi Microsoft ja IBM, jotka hyödyntävät ainakin tällä hetkellä Ethereumia (MS) ja Hyperledgeriä (IBM) osana pilvipalvelujaan.

Erityisen kiinnostuneita yhteenliittymien lohkoketjuista ovat tällä hetkellä pankki- sekä vakuutusala, terveydenhuolto, logistiikka ja vähittäiskauppa.

Logistiikka on yhteenliittymille erityisen herkullinen osa-alue, koska tavara kulkee monen toimijan ja pisteen kautta lopulliseen osoitteeseensa. Yhteinen alusta voisi vähentää tiedon epäsymmetriaa ja integraatioiden määrää sekä parantaa läpinäkyvyyttä. Logistiikan havaintoesimerkkejä ovat tuotteiden alkuperän jäljittäminen ja kylmäketjujen katkeamattomuuden varmistaminen.

Juuri yhteenliittymien lohkoketjut todennäköisesti yleistyvät jatkossa yritysmaailmassa, koska yhteistyöllä on mahdollista luoda läpinäkyvyyttä ja parempaa tietoa toiminnasta.

Private blockchain

Yksityiset lohkoketjut ovat yrityksen tai minkä tahansa osapuolen keskitettyyn käyttöön. Kärjistettynä yksityinen lohkoketju ei poikkea nykyisistä järjestelmäratkaisuista välttämättä paljoakaan. Vain teknologia on erilaista.

Käyttötapauksia yksityisille lohkoketjuille voisivat olla yrityksen omien, useita järjestelmiä käsittävien transaktiokokonaisuuksien rakentaminen lohkoketjualustalle tai teknologian koeponnistaminen. Aikaa ja vaivaa vaativaa auditointia voisi myös helpottaa lohkoketjuratkaisun avulla.

Kun olemme valinneet mieltämme kutkuttavan toiminnan ja sille alustakonseptin, on aika miettiä teknologian hyödyntämisstrategioita. Mikä siis on meidän tapamme hyödyntää teknologiaa, joka tarjoaa useita lähestymistapoja?

Näistä lisää seuraavassa blogissa. Sitä odotellessa keskustelemme mielellämme kanssasi uuden teknologian tuomista näkökulmista.

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com

 


 

Aiheesta lisää

  • https://blog.ethereum.org/2015/08/07/on-public-and-private-blockchains/
  • http://usblogs.pwc.com/emerging-technology/private-blockchains-public-or-both/

Lue myös sarjan muut blogaukset

Kirjoittajasta

Picture of Niko Harju

Niko Harju

Asiantuntijajohtaja

Yritysten, yritysekosysteemien ja yritysverkostojen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Työskentelen koeteltujen konseptien sekä viimeistä huutoa olevien teknologioiden ja ratkaisujen parissa. Lähes 20 vuoden urani aikana olen vetänyt ja ollut osana informaation hallinnan hankkeita vetäjän, arkkitehdin ja konsultin rooleissa. Viimeisin ihastukseni on lohkoketjuteknologia ja sen luomat mahdollisuudet ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot