Edellinen blogikirjoitukseni pohjusti lohkoketjujen roolia suhteessa nykypäivän luotettuihin toimijoihin. Nyt aloitan kolmen kirjoituksen sarjan lohkoketjujen luotettavuuden taustoista.

Riippumatta siitä, miten suhtaudut virtuaalivaluuttoihin rahana tai sijoitusinstrumenttina, verkossa toimiessasi haluat olla varma, että

  • rahan lähettäjällä on vaadittu summa rahaa,
  • transaktion jälkeen rahan vastaanottaja omistaa lähetetyn rahasumman ja
  • transaktion jälkeen rahan lähettäjä ei voi väittää omistavansa lähetettyä rahaa

Juuri tässä julkiset lohkoketjut ovat hyviä.

Jotta voit asioida lohkoketjussa, tarvitset lompakon ja sinne perustetun tilin. Kaikki tilit ovat yksilöllisiä. Vahva salausteknologia (PKI) huolehtii siitä, että vain tilin avaimen ja salasanan haltija voi käyttää tiliä.

Lohkoketjujen anatomia – Osa 5: Aito ja avoin kumppani

Tili on perustamisen jälkeen tyhjä. Tiliä käyttääksesi tarvitset virtuaalirahaa, koska mahdollisen ostoksen hinnan lisäksi tapahtumasta peritään aina käsittelykustannus. Kustannus on hyvin pieni.

Rahaa saat vain louhimalla tai ostamalla.

Louhiminen tarkoittaa sitä, että panet koneet tekemään työtä lohkoketjun hyväksi ja ansaitset koneiden tekemällä työllä. Louhijat vahvistavat lohkoketjun tapahtumat.

Voit ostaa virtuaalirahaa sitä välittäviltä yrityksiltä eli voit vaihtaa pankkitililläsi olevaa rahaa virtuaalirahaksi. Rahan siirtäminen tilille on yksi vahvistettu tapahtuma lohkoketjussa muiden tapahtumien joukossa.

Jokainen tapahtuma allekirjoitetaan lähettävän tilin kautta. Digitaalisen sormenjäljen ansiosta verkkoon ei voi lähettää tekaistuja tai toisten nimissä lähetettyjä tapahtumia.

Vaikka tapahtumat voidaankin todeta aidoiksi, tämä ei yksinään vielä riitä estämään manipulointia. Tällä hetkellä valtiot, pankit ja yritykset toimivat luotettuina osapuolina, jotka varmistavat kaikille reilun ja läpinäkyvän toiminnan reaalimaailmassa ja internetissä.

Lohkoketjuissa ei ole tarvetta luotetuille osapuolille. Yhteisymmärrys lohkoketjun tilanteesta saavutetaan kilpailemalla.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron kuinka louhijoiden välinen kilpailu estää tapahtumien piilottelun ja viivyttämisen, manipuloinnin.

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com.

 


 

Aiheesta lisää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/PKI
https://blockchain.info/wallet/how-it-works

Lue myös sarjan muut blogaukset:

Kirjoittajasta

Picture of Niko Harju

Niko Harju

Asiantuntijajohtaja

Yritysten, yritysekosysteemien ja yritysverkostojen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Työskentelen koeteltujen konseptien sekä viimeistä huutoa olevien teknologioiden ja ratkaisujen parissa. Lähes 20 vuoden urani aikana olen vetänyt ja ollut osana informaation hallinnan hankkeita vetäjän, arkkitehdin ja konsultin rooleissa. Viimeisin ihastukseni on lohkoketjuteknologia ja sen luomat mahdollisuudet ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot