Edellisissä blogeissani olen kertonut siitä, mihin lohkoketjut soveltuvat, millaisia alustakonsepteja on olemassa sekä miten lohkoketjuratkaisuja voi lähestyä. Nyt kysyn, mistä luottamus uuteen teknologiaan syntyy, sillä lohkoketju lupaa erityistä luotettavuutta.

Pankit ja alan välittäjäosapuolet ovat nykyisin luotettuja toimijoita. Yksi lohkoketjujen lupauksista on digitalisoida luotettujen toimijoiden rooli.

Mutta lunastavatko lohkoketjut lupauksensa?

Lohkoketjut ovat uusi teknologia, joka aiheuttaa hämmennystä ja intohimoja. Näin siksi, että lohkoketjujen povataan muuttavan maailmaa. Lohkoketjuissa hyödynnettävät teknologiset konseptit ovat myös vaikeasti ymmärrettäviä. Lisäksi lohkoketjualustat ovat vielä nuoria.

Vaikeasti ymmärrettävät konseptit eivät ole omiaan herättämään luottamusta lohkoketjuja kohtaan. Luottamus syntyy ymmärryksestä.

Lohkoketjujen luotettavuus pohjautuu vahvan salauksen teknologiaan, konsensusmekanismiin sekä hajautettuun tietojenkäsittelyyn. Tämä kaikki saattaa kuulostaa heprealta, ja asioiden yhteyttä toisiinsa on vaikea ymmärtää.

Entäpä jos ajattelisimmekin lohkoketjua ryhmänä lompakoita ja tilejä?

Lompakko voi sisältää useita tilejä. Tili voi lähettää rahaa toiselle tilille, ja palvelut ja tavarat voivat vaihtaa omistajaa sopimusehtojen täyttyessä.

Kuvittele olevasi torilla. Mukanasi on lompakko ja hieman rahaa. Ostat matkamuiston. Ojennat myyjälle rahat ja saat esineen vastineeksi. Raha, jonka juuri annoit myyjälle, on nyt myyjän. Et voi käyttää samaa rahaa enää uudestaan johonkin toiseen ostokseen. Sait myös vastineeksi haluamasi muiston.

Virtuaalisesti voi esittää omistavansa jotain, mitä ei oikeasti omistakaan.
 

Fyysisessä maailmassa oikean rahan ja tavaran käsittely on helppoa. Molemmat vaihtavat konkreettisesti omistajaa, etkä voi vaihtaa jotain, mitä sinulla ei ole.

Verkossa asiat monimutkaistuvat. Virtuaalisesti voi esittää omistavansa jotain, mitä ei oikeasti omistakaan. Tämän estämiseksi esimerkiksi pankit ovat ottaneet vastuuta ja toimivat luotettuina osapuolina. Pankkien ja muiden luotettujen osapuolten ansiosta voit turvallisesti ostaa asioita verkkokaupasta tai siirtää rahaa tililtä toiselle pientä maksua vastaan.

Suomen mittakaavassa maksut ja luotettavuus ovat pieni riesa, ja kaikilla on pääsy pankkiin. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole. Yli rajojen käytävässä kaupassa rahan välittämiseen liittyvät hinnat voivat olla suuria suhteessa siirrettävään rahamäärään.

Tässä kohtaa lohkoketjut astuvat kuvaan. Ne mahdollistavat vaihdannan verkossa välittämättä maantieteellisistä rajoista, pankeista tai muista nykyisen mallisista välittäjistä. Lohkoketjut tekevät luotettavat osapuolet turhiksi, tai ainakin muuttavat niiden roolia.

Lohkoketjut mahdollistavat täysin digitaalisen – ehtojen mukaisen ja manipuloimattoman – (raha)tapahtumien käsittelyn.

Seuraavat blogikirjoitukseni käsittelevät lohkoketjujen kolmea keskeistä ominaisuutta:

  • aitoutta
  • manipuloimattomuutta
  • muuttumattomuutta

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com.


Lue myös sarjan muut blogaukset:

Kirjoittajasta

Picture of Niko Harju

Niko Harju

Asiantuntijajohtaja

Yritysten, yritysekosysteemien ja yritysverkostojen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Työskentelen koeteltujen konseptien sekä viimeistä huutoa olevien teknologioiden ja ratkaisujen parissa. Lähes 20 vuoden urani aikana olen vetänyt ja ollut osana informaation hallinnan hankkeita vetäjän, arkkitehdin ja konsultin rooleissa. Viimeisin ihastukseni on lohkoketjuteknologia ja sen luomat mahdollisuudet ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot