Kahdessa edellisessä blogissani olen käsitellyt lohkoketjujen tapahtumien aitoutta ja tasapuolista käsittelyä. Jotta teknologian luotettavuus saa ansaitsemansa pisteen i:n päälle, kaikilla osapuolilla tulee olla sama näkymä menneisyyteen.

Kuinka siis yksi totuus myös pysyy sellaisena hajallaan olevassa ympäristössä?

Et voi luottaa kirjanpitojärjestelmään, jonka historiasta on eri versioita. Tästä syystä lohkoketjut tarjoavat muuttumattoman ja kaikille yhteisen näkymän menneisyyteen.

Muuttumattomuus taataan lisäämällä jokainen vahvistettu lohko ketjuun ja luomalla sen sisällöstä yksilöllinen koodi (hash). Jos lohkon sisältö muuttuu, koodi ei enää täsmää sisältöön.

Jokainen lohko kytketään sitä edeltävään lohkoon. Lohkoketju siis muodostaa tapahtumien sarjan, jota voi seurata taaksepäin ja aukottomasti lohkoketjun ensimmäiseen tapahtumaan asti. Tämä on verrattavissa kirjanpitoon, jossa tulos on aina jäljitettävissä tapahtumiin, joista se koostuu.

Lohkoketjujen anatomia – Osa 7: Kuin kallio

Jos yrität muuttaa historiaa, joudut haalimaan jostain konevoimaa, joka ylittää puolet lohkoketjun louhijoiden voimasta. Konevoima maksaa rahaa.

Toisin sanoen historian muuttaminen vaatii todennäköisesti huomattavasti enemmän rahaa, kuin siitä voi hyötyä. Toiseksi tällaisesta operaatiosta jäisi kiinni, koska lohkoketjun toiminta on avointa.

Tarvitseeko lohkoketjuja ymmärtää täydellisesti ennen leikkiin lähtemistä?

Uusimpien kolmen teknologiaa rajusti yleistävän blogitekstini jälkeen on hyvä kysyä, tarvitseeko lohkoketjuja ymmärtää täydellisesti ennen leikkiin lähtemistä?

Yritän vahvistaa luottamusta teknologiaan vielä muutamalla sanalla.

Avointa alustaa on ollut kehittämässä ja varmistamassa laaja osaajayhteisö. Toimivia rahaa liikuttelevia sovelluksia on myös jo olemassa. Lisäksi joukko suuria organisaatioita on todennut lohkoketjuteknologian kypsyysasteen riittäväksi.

Luottamus syntyy lopulta omien tai muiden kokemuksien pohjalta. Voit tehdä itse ja oppia – tai odottaa, että enemmistö ottaa teknologian omakseen.

Jos teet itse, voit olla edelläkävijä. Jos odotat yleistä hyväksyntää ja kypsyystason nousua, kuljet auttamatta perässä.

Lopulta jokaisen on kysyttävä itseltään, haluaako ratsastaa aallon harjalla ja olla mukana luomassa jotain uutta. Palkinnot voivat olla suuria. Olisiko nyt aika nousta innovaatioiden kärkeen ja ottaa digitalisaatio haltuun myös tältä kulmalta?

Muista, että julkinen lohkoketju ei ole ainoa tapa harjoitella. Harjoitukset voi aina käynnistää pienestä ja turvallisesti. Tapoja on monia. Tartu mahdollisuuteen!

 

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com.

 


Aiheesta lisää:

Lue myös sarjan aiemmat blogaukset:

Kirjoittajasta

Picture of Niko Harju

Niko Harju

Asiantuntijajohtaja

Yritysten, yritysekosysteemien ja yritysverkostojen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Työskentelen koeteltujen konseptien sekä viimeistä huutoa olevien teknologioiden ja ratkaisujen parissa. Lähes 20 vuoden urani aikana olen vetänyt ja ollut osana informaation hallinnan hankkeita vetäjän, arkkitehdin ja konsultin rooleissa. Viimeisin ihastukseni on lohkoketjuteknologia ja sen luomat mahdollisuudet ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot