Edellisessä kirjoituksessani kerroin, että lohkoketjuun lähetetyt tapahtumat ovat aina aitoja. Tapahtumien aitous ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tapahtumaa vahvistava osapuoli – eli louhija – voisi piilottaa tai viivästää tapahtumia itsensä tai muiden eduksi. Lohkoketjujen tapahtumien tasapuolinen käsittely varmistetaan louhijoiden välisellä kilpailulla. Lohkoketjun tapaa vahvistaa hajallaan olevan ympäristön tapahtumia kutsutaan konsensusmekanismiksi.

Mekanismi rakentaa yhteisesti hyväksytyn näkemyksen ympäristössä, jossa osapuolet eivät tunne toisiaan eikä keskitettyä luotettua osapuolta ole olemassa.

Keskeisinä toimijoina yhteisen totuuden saavuttamisessa ovat louhijat. Niiden tehtävänä on haalia verkkoon lähetettyjä tapahtumia, vahvistaa ne järjestyksessä ja paketoida lohkoiksi.

Yksi louhija vahvistaa yhden lohkon kerrallaan. Louhijat kilpailevat siitä, kuka saa vahvistaa lohkon osaksi ketjua. Kannusteena on pieni rahapalkinto.

Lohkoketjujen anatomia – Osa 6: Tinkimätön etiikka

Kilpailu on tehty vaikeaksi, jotta yksittäinen louhija ei voi voittaa kisaa usein peräkkäin. Näin tapahtumien vahvistaminen hajautuu, eikä yksittäinen louhija pääse sensuroimaan tai manipuloimaan tapahtumia.

Mieti muutamaa esimerkkiä:

  • Huutokauppa. Yksittäinen louhija voisi jättää huutoja julkistamatta – siis sensuroida oman tai muun osapuolen eduksi ja vääristää näin todellisuutta.
  • Osakekauppa. Louhija voisi viivästää – eli manipuloida ostoja saadakseen etua markkinaliikkeistä.
  • Keskittyminen. Louhija voisi valita kaikkien tapahtumien joukosta itselleen rahakkaimmat, koska tapahtumat arvotetaan datamäärän ja käsittelylogiikan raskauden kautta.
  • Äänestäminen. Louhija voisi jättää äänestystuloksia julkistamatta – siis sensuroida oman tai muun osapuolen eduksi ja vääristää näin tuloksia.

Lohkoketjujen konsensusmekanismi on tunteeton ja lahjomaton, toisin kuin me ihmiset ja organisaatiot. Tästä syystä lohkoketjut mahdollistavat luotettujen välikäsien poistamisen useissa tapauksissa.

Jotta luotettavuus olisi täydellinen, tulee huolehtia, että menneisyys pysyy samanlaisena.

Avaan lohkoketjujen muuttumattomuutta seuraavassa kirjoituksessani.

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com.

 


 

Aiheesta lisää:

Lue myös sarjan muut blogaukset:

Kirjoittajasta

Picture of Niko Harju

Niko Harju

Asiantuntijajohtaja

Yritysten, yritysekosysteemien ja yritysverkostojen ratkaisut ovat lähellä sydäntäni. Työskentelen koeteltujen konseptien sekä viimeistä huutoa olevien teknologioiden ja ratkaisujen parissa. Lähes 20 vuoden urani aikana olen vetänyt ja ollut osana informaation hallinnan hankkeita vetäjän, arkkitehdin ja konsultin rooleissa. Viimeisin ihastukseni on lohkoketjuteknologia ja sen luomat mahdollisuudet ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot