Perttu Mikkonen

Perttu Mikkonen

Vice President, Justice, Defence & Security

Kun uusia menetelmiä otetaan käyttöön, muutokseen osallistuvien henkilöiden kouluttaminen on tärkeää. Kyllä tekemällä oppii, saattaa moni ajatella. Ajatus siitä, että työ tekijäänsä opettaa, saattaa elää vahvana työpaikan kulttuurissa ja pahimmillaan työntekijöiden kouluttamista pidetään turhana kuluna. Onko niin, että vain lahjattomat harjoittelevat, vai onko oppia ikä kaikki? Opiskellaanko kursseilla omaa osaamista varten koulun sijaan ja lisääkö tieto tuskaa? Onnistuneen muutoksen salaisuus on hyvin aiheeseen perehtyneet työntekijät ja tässä blogitekstissä kerron miksi.

Tekemällä oppii ja paljon, mutta kouluttautumisella ja kursseilla voi ohittaa monta aikaasäästävää sivupolkua, jotka hidastavat muutoksen etenemistä. Erityisesti kun kyseessä on organisaation sisällä oleva muutos, ylimääräisistä riskeistä halutaan päästä eroon. 

Älä hyppää uuteen toimintamalliin ymmärtämättä sen perustana olevia arvoja ja periaatteita.

 - Virpi Rowe

Scaled Agile Framework (SAFe®) -kurssin ajattelu perustuu ketteriin toimintamalleihin. Vaikka kurssille osallistuessa uuden toimitusjunan jäsenellä voi olla pitkä kokemus scrumista tai muista ketteristä menetelmistä, usein SAFen laajempi toimintaympäristö tulee yllätyksenä. Scrumista tuttu oman pienen ratkaisun rakentaminen muuttuu isommaksi kokonaisuudeksi, jossa riippuvuudet ja vaikutukset laajenevat. Kokonaisuuden arvontuottoa ohjataan keskitetysti koko toimitusputken yli. Tämä näkyy tuoteomistajan ja kokeneen scrum-taitajan arjessa, mutta myös kehitystiimin jäsenille SAFe tuo mukanaan merkittäviä muutoksia ja jopa poisoppimista. 

SAFe® for Teams -kurssi on hieno mahdollisuus tiimiytyä oman scrum-tiimin ja muiden junaan tulossa olevien tiimien kanssa, sekä valmistella tulevia töitä käytännön harjoitusten kautta.

 -Raija Harle

Johto pääsee myös virkistämään aivojaan uuden oppimisen äärelle. Kursseille osallistuu nimittäin koko organisaatio johtoportaasta lähtien, jotta kieli ja termit pysyvät kaikille tuttuina. Johdon tehtävänä on myös pitää silmällä, että kokonaisuutta osataan johtaa oikein. Mikäli kokonaisuutta ei ymmärretä (lue: sitä johdetaan perinteisillä mittareilla), iskee tehottomuus eikä tavoiteltuja hyötyjä saavuteta. Tästä syystä johdon kouluttautuminen hyvissä ajoin – tai kuten SAFe suosii – ennen ensimmäistäkään junan käynnistämistä, on ensiarvoisen tärkeää.

Kun johto toteuttaa SAFea®, se omaksutaan koko organisaatioon. Tätä vaihetta ei voi delegoida, vaan johdon on näytettävä itse esimerkkiä.

 – Juha Rossi 

Koulutuksen pehmeät arvot tulevat esille jo alkuvaiheessa. Yhteinen koulutus koko junalle ennen ensimmäistä PI-suunnittelua (Program Increment = ~10 viikon toteutusjakso) hitsaa koko ryhmän yhteen. Se toimii myös erinomaisena keinona valmistella tilaisuutta ja varmistaa ensimmäisen toteutusjakson onnistuminen.

Koulutuksen jälkeen tiimiläiset ymmärtävät ketterän kehityksen periaatteet samalla tavalla eli puhuvat samaa kieltä!

 – Jenni Kylmäkoski

Koulutus siis kannattaa. Se kannattaa jo ennen junan käynnistämistä, jotta juna rakennetaan, toteutusta johdetaan sekä tehdään oikein. Vaikka henkilöstöä ei olisi koulutettu etukäteen, muutaman PI:n harjoittelun jälkeen henkilöstöä voi kouluttaa vaikkapa IP-sprintin yhteydessä.

SAFe-yhteistyökumppanina ja kultapartnerina CGI:llä on useita kokeneita SAFe-sertifioituja kouluttajia ja valmentajia, jotka järjestävät kaikkia SAFe-sertifiointikursseja yhteistyökumppanimme Wakarun avulla. SAFe-kurssimme löytyvät osoitteesta oppia.fi. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos haluat organisaatiollesi oman kurssin!

Ketterien menetelmien tiimi

Katso tulevat koulutuksemme täältä.

Kirjoittaja työskentelee CGI:llä ketterien menetelmien valmentajana, asiantuntijana ja kouluttajana. Pertun tavoitat osoitteesta perttu.mikkonen@cgi.com
 

Kirjoittajasta

Perttu Mikkonen

Perttu Mikkonen

Vice President, Justice, Defence & Security

Olen Perttu Mikkonen ja toimin CGI:n oikeus-, puolustus ja turvasektorin yksikön vetäjänä sekä vastaan useista valtionhallinnon asiakkuuksistamme. Ota yhteyttä, kun haluat kuulla lisää siitä, kuinka voisit hyödyntää osaamistamme, kokemustamme ja parhaita käytäntöjämme. Haemme myös jatkuvasti uusia asiantuntijoita mukaan turvaamaan yhteiskuntaamme ja kehittämään uutta Suomea ...