Kari Matinmikko

Kari Matinmikko

ratkaisuarkkitehti

Rakennuksen tietomallista (BIM) on puhuttu niin kauan, että sille on jo muodostunut lähihistoria. Tietomallin hyödyntäminen rakentamisen projekteissa on puheista huolimatta hyvin vaihtelevaa. Voi olla, että joku rakentamisprojektiin osallistuva taho ei ole edes kuullut sanaa tietomalli, saati nähnyt sitä. Silti taloja nousee kuin sieniä sateella. Millä hinnalla ja laadulla?

Rakentamiskustannukset nousevat, kun työmailla yritetään hallita kaaosta, joka voi johtua monesta eri syystä. Työmaakopin seinillä ja pöydillä olevilla 2D-piirustuksilla pitää selvitä ja niin on selvittykin. Voisiko asia olla toisin? Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoleksi tehty” pitää edelleen paikkansa, mutta rakentamisen näkökulmasta sen voisi päivittää. 

Hyvin suunniteltu ja visualisoitu on toteutusta vaille valmis.

Joko olisi aika hyödyntää rakennuksen tietomallia muussakin kuin seminaaripuheissa?

Nykyisin visualisoinnissa puhutaan 3D, 4D, 5D, 6D… tietomalleista, vaikka 3D-tietomallin hyödyntäminen on vieläkin puutteellista. Tietotekniikka on tuonut rakennusalalle hyödyllisiä työkaluja, mm. suunnittelun käyttöön ja projektin hallintaan. Tietojärjestelmät ovat myös tuoneet ongelmia rakentamisen prosesseihin. Eri järjestelmät ovat heikosti integroitu keskenään, tietojen siirtoa ja täydennystä tehdään manuaalisesti, joka aiheuttaa kustannuksia ja virheitä.

Ratkaisuna tähän olisi kattava projektinhallintajärjestelmä johon olisi integroitu suunnittelu- ja tuotetiedon hallintajärjestelmä PDM. Suunnittelussa voisi käyttää PDM-ratkaisussa kvalifioituja rakennustuotteita, jotka hankinnan toimesta ostetaan ja toimitetaan työmaalle. Tietomallin visualisoinnilla seurataan hankintaprosessin etenemistä tarjouspyynnöstä toimitukseen saakka. Huolellisen ja riittävän yksityiskohtaisen aikataulusuunnittelun avulla voidaan tietomalliin visualisoida kuinka rakennuksen valmistuminen etenee. Tietomallista nähdään mitkä rakennusosat pitää olla asennettuna ensi viikolla.

Mielenkiintoinen näkökulma voisi olla myös eri tehtävien vaikutus toisiinsa. Esimerkiksi voitaisiin visualisoida kustannusten ylittyminen budjetista jonkin merkittävän työvaiheen myöhästymisen johdosta.

Visualisoinnin käytölle on vain mielikuvitus rajana ja se auttaa ymmärtämään mitä ollaan tekemässä ja mitä siitä seuraa.

Kirjoittaja on ollut kehittämässä vaativia valmistavan teollisuuden ja rakennusteollisuuden toimintaprosesseja, ja hänen kehittämiä toimintamalleja hyödynnetään teollisuudessa päivittäin. Karin tavoitat osoitteesta kari.matinmikko@cgi.com

Tutustu myös cgin palveluihin rakentamisen toimialalle sekä CGI Profio360 -toiminnanohjausratkaisuun.

Kirjoittajasta

Kari Matinmikko

Kari Matinmikko

ratkaisuarkkitehti

Olen Kari Matinmikko ja toimin ratkaisuarkkitehtinä CGI:n teollisuuden ja kaupan alan palveluihin erikoistuneessa yksikössä. Olen toiminut vaativissa valmistavan teollisuuden ja rakennusteollisuuden toimintaprosessien kehityshankkeissa. Kehittämiäni toimintamalleja hyödynnetään teollisuudessa päivittäin. Rakennusteollisuuden saralla olen työskennellyt muun muassa rakennustuotteiden toimitusprosesseihin ja rakennusprojektien hankintajärjestelmiin liittyvien digitalisaatiohankkeiden ...