Maailman ruokatuotanto on kriisissä: maapallomme viljelyspinta-ala on käytetty samalla kun väkilukumme jatkaa kasvamistaan. Tämä on kestämätön yhtälö, jotain on tehtävä. Blogiparin toisessa osassa tarkastelen digitalisaation ja älykkään ateriasuunnittelun vaikutuksia ympäristöön. Lue ensimmäinen terveysvaikutuksia pohtiva osa tästä.

Tuotetun ruoan kokonaismäärää on vaikea lisätä, mutta sen hukkaa tuotannossa ja jakelussa voi pienentää. Tällä saralla on edelleen paljon tehtävää: pelkästään Suomessa heitetään joka vuosi roskiin puoli miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa.

Ruokahävikin jakautuminen

Ruokahävikin jakautuminen ruokaketjussa. © Grafiikka: Jouni Hyvärinen, Luke
Lähde: http://www.materiaalitkiertoon.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Circblog/Ruokahavikki_haltuun(46795) 

Kuvan ketjussa keltainen väri edustaa ruokapalveluja, jotka tuottavat Suomessa miljoonia aterioita päivässä. Ammattikeittiöt näyttelevät keskeistä osaa ruoan ilmastotalkoissa – Luonnonvarakeskus tutki niiden hävikkiä mittaamalla sitä toimipistetasolla. Henkilöstöravintoloissa ja päiväkodeissa heitettiin eniten ruokaa roskiin: keskimäärin noin neljäsosa, joka on huima määrä.

Yksi iso syy suurille luvuille on siinä, että toimijat eivät missään tapauksessa halua ruoan loppuvan, mikä on toki järkevää. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että ruokaa tehdessä määrien kanssa pelataan varman päälle samalla kun kysyntää arvioidaan mututuntumalla.

Me näemme tähän ratkaisuksi tiedolla johtamisen digitaalisilla työkaluilla, jotka tutkitusti auttavat ruokahävikin kitkemisessä. Tällä säästetään työtunteja, raaka-aineita ja sitä kautta maapalloamme.

Vähentämällä hävikkiä 10% ruoan tuotantoketjussa Aromi voi vuosittain vähentää hävikkiä 2 000 000 aterian verran omassa asiakaskunnassaan. 

Vastuullisuuden konkreettiset vaikutukset 

Meitä kiinnosti saada konkreettisia lukuja järjestelmämme vaikutuksesta kestävään kehitykseen sekä ruokailijoiden hyvinvointiin. Asiakkaamme tuottavat Aromi-järjestelmällä 600 000 ateriaa päivässä – kun volyymit ovat tuota tasoa, meillä on aito mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti monen ihmisen ruokailuhetkeen.

Koska olimme asian kanssa jäävejä, päätimme kutsua ulkopuoliset konsultit teettämään asiasta selvityksen (Gaia Consulting Oy). Käytännön tapauksia tarkastelemalla ja suhteuttamalla aikaisempaan tutkimukseen teknologian huomattiin auttavan ekologisempien, terveellisempien ja maukkaampien aterioiden tuotannossa.

Arviot paljastivat, että vähentämällä hävikkiä 10% ruoan tuotantoketjussa Aromi voi vuosittain vähentää hävikkiä 2 000 000 aterian verran omassa asiakaskunnassaan. Tämä vastaa kahta kilotonnia hiilidioksidipäästöjä, jolla lentäisi tuhansia kertoja Thaimaaseen ja takaisin.

Lisäksi salaattipöydän hiilipäästöjä voidaan vähentää jopa 24 % hyödyntämällä satokausituotteita ateriasuunnittelussa.

Selvitys tuki aikaisempia havaintojamme siitä, että teknologian kehityksen myötä moni alan ikuisuusongelma on muuttunut ratkaistavaksi. Ruokahävikkiä voidaan laskea rajusti pelkästään systemaattisen tekemisen digitalisoinnin avulla, ja tämä on vasta alkusoittoa – todelliset digiloikat syntyvät, kun tuotannonohjaukseen yhdistetään uuden sukupolven innovaatioita, kuten puhetunnistusta ja videoanalytiikkaa.

Lopuksi on todettava, että tulevaisuus on jo täällä: ruokatuotannossa on tänä päivänä mahdollista yhdistää ekologisuus ja terveellisyys samalla kun kustannuksia pidetään silmällä. Meillä on yhteinen vastuu siitä, että kaikki tuottamamme ruoka päätyy lautaselle – siksi koemme tehtäväksemme auttaa toimialaa tekemään tästä tavoitteesta totta. Lähde kirjoittamaan kanssamme uutta lukua siitä, miten ruokahävikistä tehtiin historiaa!

Tule mukaan webinaariin, jossa esittelemme tiedolla johtamisen työkaluja muun muassa hävikinhallintaan.


Lataa Ruokapalvelupäällikön opas: Näin johdat ruokapalvelua tehokkaasti tiedon pohjalta. Ota selvää, miten Aromi vastaa ruokapalvelutoimialan tulevaisuuden haasteisiin.

Kirjoittajasta

Picture of Jarmo Vanninen

Jarmo Vanninen

myyntipäällikkö

Olen Jarmo Vanninen ja toimin kaupallisissa tehtävissä CGI:n ruokaan liittyvien ratkaisujen parissa. Mikäli harkitset kehitystä tai innovointia liittyen ravitsemukseen, älä epäröi ottaa minuun yhteyttä.

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot