Jari Hammar, CGI

Jari Hammar

Director, Consulting Services

Me suomalaiset olemme järkikansaa. Minkä teemme, sen teemme hyvin, jalat maassa ja tarpeettomia riskejä välttäen. Hyvä niin. Mutta onko meillä riittävästi tietoa pilvipalvelujen mahdollisuuksista? Entä miksi toiminnanohjausjärjestelmän siirtäminen konesalista pilveen arveluttaa yhä, ja ovatko huolet perusteltavissa? 

Mikä on uutta, epäilyttää. Ja missä riskit tuntuvat suurilta, siellä epäillään enemmän. Näin on myös ERP-pilviratkaisujen laita. Esimerkiksi CRM-järjestelmiä on viety pilveen jo pitkään, ja tuskin kukaan tahtoisi palauttaa niitä konesaleihinsa. Toisaalta CRM:n liiketoimintakriittisyys on toiminnanohjausta matalampi ja sen uudistamissykli huomattavasti nopeampi – perinteiset ERP-projektit kun saattavat kestää vuosia ja maksaa miljoonia euroja. 

ERP halutaan pitää tiukasti omissa käsissä siksikin, että siitä riippuu koko liiketoiminnan jatkuvuus. Kun rauta on lähellä, lisääntyy myös mielenrauha. Tai ainakin tunne siitä, että asia on omassa hallinnassa. Mutta onko tunteella järkiperusteita?

Faktat ratkaisevat, myös ERP-hankkeissa

Omaan konesaliin rakennetun ERP-järjestelmän suorituskykyä on helppo seurata esimerkiksi kuormituksen, muistin, levyliikenteen ja prosessoritehon osalta. Jos kapasiteetti loppuu kesken, asia ratkaistaan ostamalla lisää rautaa. Muutosten tekeminen on kuitenkin paitsi hidasta myös kallista ja hetkittäisen huippukuormituksen mukaan ei ole useinkaan järkevää mitoittaa ympäristöään. Oman konesalin ERP on myös henkilösidonnainen. Kuka pelastaa tilanteen, jos luottohenkilösi sairastuu tai vaihtaa työpaikkaa? 

On enemmän sääntö kuin poikkeus, etteivät on-premise -laitteisto ja -ohjelmistot ole ajan tasalla tai tietoturvallisia. Pitkät ja kalliit ERP-hankkeet ovat myös usein vanhentuneita jopa ennen kuin ne saadaan käyttöön. Entä kuinka moni paikallinen yritys pystyy oikeasti tarjoamaan yhtä järeän ympäristön kuin esimerkiksi Microsoft? Käsi sydämellä, ei yksikään. Entä jos sinun pitäisi lyödä vetoa siitä, kumpi kaatuu todennäköisemmin: itse ylläpitämäsi palvelin vai moninkertaisesti varmistettu Dynamics-pilvi? 

Pilvi-ERP tuo ketteryyttä ja skaalautuvuutta toimintaan

Vaihdetaan näkökulma ERP-pilveen. Saat toiminnanohjauksen palveluna, joka skaalautuu tarpeidesi mukana. Ruuhkahuiput eivät ole ongelma, ja selviät muutoksista helpommin. Uusiin ominaisuuksiin tai järjestelmäintegraatioihin ei tarvitse sijoittaa omaisuuksia, koska niitä löytyy valmiina. Lisäksi pilvi-ERP on käyttövalmis keskimäärin muutamassa kuukaudessa. ERP-hankkeen toteutuneet kustannukset ovat saattaneet paisua jopa kolminkertaiseksi alkuperäisestä, nyt vastaava kerroin on yksi tai jopa alle.

Onko pilvimaailmassa siis kaikki täydellistä? Ei toki, mutta lähelle on mahdollista päästä. Kysymys on ennen kaikkea muutosjohtamisesta. Ja oikean kumppanin valitsemisesta toteuttamaan muutosta. 

Uudet työtavat tulee suunnitella järjestelmän ehdoilla, eikä toisinpäin.

Pilvipalveluja ei räätälöidä, vaan niihin valitaan ominaisuuksia. Niitä ei myöskään osteta valmiina, vaan jokainen pilvi-ERP on käyttäjäänsä varten sovitettu kokonaisuus, jonka taustalla pyörii globaalisti yhtenäinen järjestelmä. Siksi uudet työtavat tulee suunnitella järjestelmän ehdoilla, eikä toisinpäin. Kokemukseni mukaan tästä on pelkkää hyötyä, sillä liian monen ERP-ratkaisun koko potentiaali on hyödyntämättä ja ne on alistettu ominaisuuksiltaan kirjaamisjärjestelmäksi. 

Kuten alussa jo totesin, me suomalaiset olemme järkikansaa, ja siitä pilvi-ERPissäkin on kysymys!

 

Tutustu myös:

Kirjoittajasta

Jari Hammar, CGI

Jari Hammar

Director, Consulting Services

Toimin CGI:llä konsultointijohtajana. Minulla on yli kaksikymmenvuotinen kokemus ICT-palveluista eri toimialoilta, mm. Oriolan sekä Martelan tietohallintojohtajana. Minulla on kokemuksen kautta hankittua laaja-alaista ymmärrystä liiketoimintaprosesseista ja näkemystä niiden yhdistämisestä tietotekniikan mahdollisuuksiin. Ota yhteyttä – keskustelen mielelläni liiketoiminnan kehittämisestä!