Otsikko, jonka alla on niin monia lonkeroita, ettei vauhtiin päästyä puheelle meinaa aina tulla loppua. Tämän voinee allekirjoittaa eräs nimeltä mainitsematon asiakas, joka kysyi minulta aiheesta vapaamuotoisia ajatuksia ja neljän tunnin kohdalla pyysi varoen, josko voisimme jatkaa keskustelua ruoan jälkeen. Tällä hetkellä voin vilpittömästi todeta uskovani Microsoftin Dynamics 365 -alustaan niin vakaasti, että inspiraatio sen ympärillä tulee vielä vuosia olemaan jatkuvaa.

Integroitu kehitysympäristö ja räätälöinnin riemu

Hyppäsin itse Dynamics-kelkkaan, kun Microsoft Dynamics AX 4.0 oli juuri tullut markkinoille. Lisäksi tuotannossa oli vielä useita 3.x versioita ja teimme yhtä lailla myös jatkokehitystä ja uusia piirteitä ratkaisuihin.

Se, mitä haluan tuoda AX:n historiasta esiin, on kolmosversion mukanaan tuoma integroitu kehitysympäristö ja sen myötä mahdollisuus ottaa tämä tanskalainen (myöhemmin amerikkalainen) toiminnanohjausjärjestelmä käyttöön missä hyvänsä tarkoittaen käytännössä sitä, että alustaa voidaan räätälöidä asiakkaan jokaiseen tarpeeseen. Ja näin myös tehtiin.

Tyypillisimmät räätälit tulivat neljässä aallossa:

  • Lokalisointitarpeet. Ulkomainen paketti-ERP ei sitten kuitenkaan ihan istahtanut kotimaiseen ympäristöömme.
  • Prosessien automatisointi. Toiminnallisia muutoksia on tehty lukematon määrä, mutta rohkenen väittää valtaosan niistä olevan vain helpotusta loppukäyttäjälle: ei haluta painaa miljoonaa nappia ja käydä kymmenellä näytöllä, vaan saada asioita helpotettua ja automatisoitua.
  • Vanhan ihannointi. Uutta käyttöönotettaessa vanhasta kehnosta järjestelmästä tulee jotenkin maagisesti se referenssi ja paras (ainoa) tapa tehdä asioita. 
  • Täysin turhat muokkaukset. Nämä ovat muutostöitä, joiden kohdalla olisi pitänyt miettiä kahdesti ennen töiden käynnistämistä. Tällaiset jäävät usein kiinni versionvaihtojen yhteydessä ja näitä on pidempien asiakassuhteiden aikana päästy karsimaan usein lähes puolet per kierros.

Mahdollisuus tehdä räätälöintejä suoraan ERPiin on siis tuonut mahdollisuuden sovittaa tehokas paketti-ERP, jonka taloudenohjaus on aina ollut vähän kilpailijoitansa edellä, myös muihin liiketoiminnan prosesseihin. Toiminta on voinut jatkua ennallaan, ja jos se on jossain kohtaa muuttunut, on järjestelmää muutettu mukana. Simppeliä. Sudenkuoppinahan tässä lähestymisessä ovat tyypillisesti olleet versionvaihdot ja jopa version sisällä olevat pienemmät päivitykset. Turhan usein näiden kustannukset ovat kohonneet silmissä, resurssitarpeet paisuneet ja käyttökatkot yliheitoista pidentyneet.

ERP - tuo liiketoiminnan kaikkivoipa monoliitti

Jatkuva muutosten tekeminen on johtanut siihen, että takaisinmaksun vauhdittamiseksi ERPillä on lähdetty ratkaisemaan koko lailla kaikkia haasteita, mitä liiketoiminta on IT:lle heittänyt. Tämä on hitaasti mutta varmasti kumuloinut ERP-ratkaisuista majesteettisia monoliitteja, jotka ovat usein lopulta törmänneet kaikkivoipaisuuden paradoksiin.

 

Dynamics 365 -alustan potentiaali: se on jotain aivan mielettömän hienoa.
 

Tämä on toki tuonut mukanaan aivan uuden tavan nivoa liiketoiminnan prosessit yhteen valmiiksi integroidussa ratkaisussa. Raportointi ja tiedolla johtaminen on voitu viedä aivan uudelle tasolle ja kaikki tämä on ollut välttämätöntä toiminnanohjauksen evoluutiossa. Se, mikä on mahdollista tänä päivänä ei ollut mahdollista kymmenen vuotta takaperin, ja tästä päästään luontevasti Dynamics 365 -alustan potentiaaliin: se on jotain aivan mielettömän hienoa.

Aiemmin mainitut monoliitit ja prosessien integrointi yhden tietokannan päälle ovat olleet se kehityspolku, joka on ollut välttämätön kulkea, jotta teknologia on voinut kypsyä siihen, mitä se tänä päivänä on. Tässä kuitenkin muodostuu se vaarallinen risteys: lähestyäkö uutta maailmaa kuten vanhaa, vaiko syleillä sitä kaikkine vahvuuksineen?

 


 

Tutustu myös: 

Kirjoittajasta

Picture of Teemu Vierimaa

Teemu Vierimaa

Director, Consulting Services

Toimin CGI:llä konsultointijohtajana. Minulla on kymmenvuotinen kokemus toiminnanohjaushankkeista ja erityisesti Microsoftin toiminnanohjausteknologioista. Olen toiminut useassa eri roolissa toiminnanohjausprojekteissa ja minulla on kokemuksen kautta hankittua ymmärrystä liiketoimintaprosesseista ja näkemystä niiden yhdistämisestä IT-vaatimusten kanssa. Microsoft Dynamics AX:n täydellinen uusiutuminen Dynamics 365 ...

Kirjoita kommentti

Comment editor

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Blogi-kommentoinnin ohjeet ja käyttöehdot