Uusia mahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuollon alueellisiin ratkaisuihin

Sosiaali- ja perusterveydenhuollossa alueelliset palveluketjut haastavat tietojärjestelmiä. Laajemmille yhteisjärjestelmille on nähtävissä tilausta erityisesti kuntarajat ylittävissä sote-piireissä, joissa palveluita voi tarjota myös yksityisen sektori.

Kunnat hoitavat yleensä itsenäisesti perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa, mutta niitä voidaan hoitaa myös ostopalveluna tai Kelan johdolla. Myös erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon keskinäinen yhteydenpito on kuvio, jossa tietojärjestelmien yhteensovittaminen on usein haastavaa.

- Cerner-yhteistyö tarjoaa asiakkaillemme yhden uuden tavan toteuttaa alueellisia ratkaisuja. Eri palveluntarjoajien tietojen yhteiskäyttö on kumppaneidemme järjestelmien keskiössä, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen liiketoiminta-alueesta CGI:llä vastaava Kimmo Kasteenpohja kertoo.

Kaikissa terveydenhuollon organisaatioissa on toteutettu järjestelmien välillä liityntöjä, jotka mahdollistavat tietojen siirron järjestelmästä toiseen. Sairaanhoitopiireissä tällaisia liittymiä on kymmeniä tai jopa satoja. Järjestelmät keskustelevat keskenään jo nyt. Laaja joukko perusterveydenhuollon toimijoita tuleekin käyttämään Pegasosta ja muita järjestelmiä vielä pitkän aikaa, vaikka uutta tulee tarjolle.

- Monet asiat, joita asiakkaat ovat toivoneet, on voitu jo toteuttaa käytössä olevilla järjestelmillä. Jatkamme kehitystyötä edelleenkin asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Järjestelmien käytettävyydessä uusien kumppaneiden tuotteet ovat edistyneitä, joten niihinkin kannattaa tutustua, Kimmo Kasteenpohja sanoo.

Viimeisen 5 vuoden aikana julkistetut kansainväliset vertailuraportit näyttävät, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat terveydenhuollon IT:ssä selvästi edellä muita maita. Uusien yhteistyökumppaneiden myötä voikin aueta mahdollisuuksia myös viedä suomalaista osaamista muualle.

- Suomessa on käytössä paljon kustannustehokkaita tapoja toimia. Uskon, että suomalaisen perusterveydenhuollon parista löytyy paljon tietojärjestelmiin liittyvää kokemusta, jota arvostetaan myös muissa maissa, Kasteenpohja toteaa.