Haluaisitko vähentää ruokahävikkiä tai trackata sykkeen lisäksi mielenterveyttäsi? Junction 2019 -hackathonissa ideoitiin uusia ratkaisuja näihinkin haasteisiin.

Junction 2019 on Euroopan suurin hackathon, johon osallistui marraskuussa Otaniemessä yli 1500 ihmistä reilusta sadasta maasta. CGI oli tapahtumassa kahden haasteen antajana yhdessä K-Ryhmän ja Sitran kanssa.

Junction 2019 devaajat

CGI:n molemmat haasteet olivat Junctionin historian suosituimpia. Lisäksi CGI:n tiimiläiset voittivat sekä Sustainability- että Healthcare-kategorioiden yleisöäänestykset.

Sustainability-haasteen teemalla “Using Data to Help People Reduce Food Waste and Live Healthier Lives” voitti suomalais-ruotsalainen ryhmä Food Waste Defuser 3000. Kyseessä on mobiilisovellus, joka pelillistää ruokahävikin minimoimisen. 18 prosenttia Suomen ruokajätteestä tulee kaupoista ja 30 prosenttia kuluttajilta.                            

”Kaikki informaatio on tuotu käyttäjälle pelillistettynä. Käyttöliittymässä söpö avatar, jonka avulla käyttäjä purkaa aikapommeja – siis käyttää ostamiaan elintarvikkeita ennen niiden viimeistä käyttöpäivää. Ruokahävikkiä voi hallita helpolla ja hauskalla tavalla”, sanoo Pontus Andersson voittajatiimistä.

Food Waste Defuser -tiimi
Food Waste Defuser 3000 -tiimi voitti sustainability haasteen.

Appi palkitsee käyttäjänsä Plussa-pisteillä. Jos ei keksi, mitä ostamillaan tomaateilla tekisi, voi klikata inspiraatiota ja appi neuvoo reseptit ja lähimmät tarjoukset.

Pelillistäminen näkyi Junctionissa muutenkin kaikkialla. Avatar-lähestyminen oli valittu myös Healthtech-haasteen voittaneeseen Smart Diaryyn. Moni seuraa fyysistä kuntoaan erilaisilla fitness-rannekkeilla, mutta mielenterveyden seurantaan ei juuri wearable-ratkaisuja ole.

Smart Diary tunnistaa tunnetiloja ääni- ja tekstidatan sekä koneoppimisen pohjalta. Tällä tavoin voidaan tunnistaa myös poikkeamia normaalista, ja jos tarvitaan akuuttia apua, käyttäjän suostumuksella äppi voi ilmoittaa poikkeamasta koulupsykologille tai lapsen vanhemmille, sanoo Kirill Madorin voittoisasta venäläistiimistä.

Smart Diary -joukkue
Healthtech-haasteen voitti Smart Diary.

CGI:lle hackathonit ovat tapa rakentaa uusia kohtaamisia lahjakkaiden tekijöiden kanssa.

”Haluamme kehittää CGI:tä työpaikkana ja samalla näkyä nuorille kiinnostavalla tavalla. Meillä riittää työpaikkoja päteville tyypeille. Mutta yhtälailla haluamme tarjota merkityksellisiä projekteja tällaisissa yhteistyökuvioissa myös nykyisille työntekijöillemme ja asiakkaillemme”, kertovat CGI:n Junction-projektin vetäjä Anna Sillanpää sekä markkinointipäällikköt Sanni Remonen ja Sandra Patola.

Lue myös: