CGI Suomen blogi
Pirkka Pelttari

Tuottaako agile-projekti kuraa vai gloriaa? – Yksi roolitus on erityisen kriittinen

Olen huomannut, että product ownerin rooliin liittyy iso riski agile-käyttöönotoissa. Jos hän ei ole tehtäviensä tasalla, tiimin onnistumisen edellytykset on menetetty. Mistä agile-tiimin haastavimmassa tehtävässä on kyse?

Unohda ITIL-määritelmä "omistajalle". Nyt ei puhuta pomosta, joka nimellisesti on vastuussa jostakin. Nyt on kyse tyypistä, joka on kehittämisprojektissa kädet savessa, lenkkarit jalassa, hiki otsalla ja Rennien pala kurkussa. Product owner (PO) tuottaa syötteen ketterälle kehitystiimille.

 

openProduct owner on vastuussa user storyjen laadusta ja kehittämisen liiketoiminnallisesta hyödystä.close

”Product owner on agile-tiimin keskeinen rooli. Jokaisella tiimillä pitää olla nimetty product owner.” Tätä mantraa taotaan jokaisessa scrum- ja SAFe-koulutuksessa. Silti liian harva kurssi antaa todellisia eväitä PO:n tehtäviin ja PO:na menestymiseen. Syy on siinä, että agile-menetelmät vastaavat ensisijaisesti kysymykseen "miten tehdään (ohjelmisto)kehitystyötä". Product ownerin pitäisi vastata kysymyksiin "mitä kehitetään" ja "minkä ihmeen takia". Product ownerin työkalut eivät useinkaan löydy scrum-oppaasta. Esimerkiksi user storyt ja priorisoitu backlog ovat PO:n työn tuloksia. Agile-kursseilla koulutus yleensä alkaa tilanteesta, jossa nämä ovat jo olemassa.

 

Keskeistä kyky ymmärtää ja viestiä liiketoiminnan tarpeet

Iso osa PO:n työstä tapahtuu ennen sprint planningiä ja tiimin sprintin ulkopuolella. Työ on ensisijaisesti liiketoimintakonsultointia ja liiketoiminta-analyysiä. Product ownerin on heti ymmärrettävä kehittämisen liiketoiminnallinen visio. Hänen pitää pystyä viestimään tiimille, mitä vaikutuksia kehitystyöllä tavoitellaan.

Vaikka PO joutuu sukeltamaan myös kehitystyön yksityiskohtiin suunnitellessaan user storyjen ensimmäisiä versioita, koko maailmaa ei suunnitella valmiiksi. Riittää, että PO:lla on näkemystä yksi tai kaksi sprinttiä tulevaisuuteen. Kanban-kehittämisessä riittää periaatteessa, että PO:lla on taskussa vain yksi story - se, jonka tiimi ottaa työn alle seuraavaksi.

 

PO:n tontti toimittajalle

Usein product ownerin roolissa on asiakkaan edustaja ja henkilö, joka tietää PO-roolista korkeintaan nimen. Roolin merkityksen takia, tämä on huono idea. PO: tulisi olla kehittäjätiimin (eli toimittajan) miehistöä.

Toimittajan PO tekee töiden priorisoinnin tiimille. Se ei tarkoita sitä, että hän olisi liiketoiminnallisten prioriteettien diktaattori. Priorisointia varten PO:n pitää haastatella, workshopata ja sovittaa näkemyksiä sidosryhmien välillä. PO:n tekemä prioriteettijärjestys on synteesi liiketoiminnan sidosryhmien prioriteeteista. Oman kokemukseni perusteella se onnistuu parhaiten silloin, kun PO:n roolista kantaa vastuun toimittajan edustaja.

 

openPO:n otsalla pitää olla pieni hiki.close

Koska product ownerin rooli on niin keskeinen tiimin onnistumisen kannalta, pidän tärkeänä sitä, että jokaisen projektin valmistelussa mietitään tarkkaan, onko PO:ksi tarjotulla henkilöllä kykyä, aikaa ja tarmoa tehdä tätä työtä. PO on vastuussa user storyjen laadusta ja kehittämisen liiketoiminnallisesta hyödystä. Jos PO päästää backlogille huonosti valmisteltuja user storyjä, tiimin kehittäminen sakkaa.

PO:n otsalla pitää olla pieni hiki. Silloin tiedetään, että hän juoksee oikeassa paikassa tiimin edellä, näyttämässä kehittämisen oikeaa suuntaa.

 

Kirjoittaja kuljettaa työkalupakissaan Lean-filosofiaa ja ketterän kehittämisen menetelmiä, ja auttaa asiakkaitamme tunnistamaan heidän liiketoimintansa kannalta tärkeitä kehityssuuntia. Pirkan tavoitat osoitteesta pirkka.pelttari@cgi.com

Ilmoittaudu Agile17-tilaisuuteen

 


 

Tutustu myös

 

Blog moderation guidelines and term of use