CGI Suomen blogi
Petri Penttinen

Sovelluksille uusi elämä pilvessä

Pilviteknologiat ja uudet pilvipalvelut mahdollistavat tarpeen mukaan mitoitetun, skaalautuvan ja kustannustehokkaan ajoympäristön. Sitä hyödyntämällä pääsee näppärästi eroon vanhentuneista palvelimista ja ohjelmistoista. Ja asiakas maksaa vain tarvitsemastaan kapasiteetista.

Modernit hybridipilvimallit mahdollistavat myös sovellusten tai niiden osien ajamisen paikallisen palvelutarjoajan konesalissa ja julkisessa pilvessä. Näin on luotavissa eri käyttötarpeisiin ja vaatimuksiin parhaiten soveltuvia ratkaisuja.

Microsoftin Azure on havaintoesimerkki modernista pilvipalvelusta hyvinkin monipuolisille sovelluksille. Azuren uusien kehitysmallien ja välineiden avulla sovelluksia voidaan käyttää sekä mobiililaitteissa että työasemissa.

Ympäristö soveltuu myös ketterän kehittämisen työkaluksi. Sovelluksia on mahdollista protoilla ja testata kehittämisen aikana nopeasti ja edullisesti. Ympäristö sisältää runsaasti valmiita palveluja, jonka ansiosta kaikkia toimintoja ei tarvitse erikseen suunnitella.

Pilvipalveluissa sovellusten ja vaikkapa prosessiautomaation tai laitteiden tietoa on verraten helppoa tallentaa tietovarastoon, jatkojalostaa ja hyödyntää uusilla innovatiivisilla tavoilla.

Kannattaa tutustua esimerkiksi CGI:n, Microsoftin ja Thyssen Kruppin toteuttamaan innovatiiviseen ratkaisuun, jolla Thyssen Krupp ohjaa hissien huoltotoimintaa globaalisti. Azureen toteuttu ratkaisu hyödyntää laajasti uusia teknologioita sekä palveluja (mm. koneoppiminen). Tätä on moderni pilviteknologia ja Internet of Things käytännössä.

Lisää ajatuksistani voit lukea Kauppalehden Vieraskynä-blogista.

Blog moderation guidelines and term of use