CGI Suomen blogi
Niko Harju

Lohkoketjujen anatomia – Osa 3: Tapoja lähestyä uutta tuttavuutta

Nyt kun edellisten blogieni perusteella tiedät, mihin lohkoketjut soveltuvat, ja olet tutustunut erilaisiin alustakonsepteihin, on aika purkaa lohkoketju sen keskeisiin komponentteihin. Samalla pääsemme tutkimaan erilaisia lähestymistapoja lohkoketjuihin omia ratkaisuja rakennettaessa.

Lohkoketjujen avainkomponentteja ovat:

  • sovellukset, jotka hyödyntävät sopimuksia
  • sopimukset, jotka määrittelevät transaktiologiikan ja rahan liikkeet
  • oraakkelit, jotka tarjoavat sopimuksille lohkoketjun ulkopuolisia tietoja
  • lohkoketjualustat, jotka tarjoavat edellä mainituille toimintaympäristön

Lohkoketjujen anatomia – Osa 3: Tapoja lähestyä uutta tuttavuutta

Komponentit eivät ole konsepteina kovin erilaisia verrattuna tyypilliseen sovelluskehitykseen. Jokainen komponentti tarjoaa oman näkökulmansa kokonaisratkaisun rakentamiseen.

Sovellusten rakentamisessa käyttäjäkokemus on keskeisessä roolissa. Sovelluksen voi rakentaa yhden tai useamman sopimuksen päälle. Käytännössä tämä mahdollistaa useiden eri sopimuskokonaisuuksien niputtamisen yhden käyttäjäkokemuksen alle. Voit siis menestyä rakentamalla huippuluokan käyttäjäkokemuksen omien tai muiden toteuttamien sopimusten päälle.

Ketään ei varmaan yllätä, että käyttäjäkokemus on avainjuttu nykypäivänä. Enemmän ehkä yllättää, että voit rakentaa käyttäjäkokemusta nivomalla yhteen erillisiä sopimuskokonaisuuksia eli avaamalla siiloja yhdenmukaiseksi käyttökokemukseksi.

 

openVoit rakentaa käyttäjäkokemusta nivomalla yhteen erillisiä sopimuskokonaisuuksia eli avaamalla siiloja yhdenmukaiseksi käyttökokemukseksi.close

Sopimuslogiikka on verrattavissa liiketoimintalogiikkaan. Lisämausteen sopimusten ohjelmointiin antavat eri alustojen tarjoamien ohjelmointikielien rajoitteet tai ominaisuudet. Esimerkiksi Ethereum-alustan ohjelmointikieli tarjoaa perinteisemmästä ohjelmoinnista poikkeavia ominaisuuksia kuten rahan liikuttelun tilien välillä.

Sopimuskerroksen avulla on mahdollista hoitaa liiketoimintaa toteuttamalla vaikka usean osapuolen käyttöön yhteinen tapahtumarekisteri, jonka pohjalta osapuolet saavuttavat saman näkyvyyden hajallaan olevaan tietoon.

Voisivatko esimerkiksi vakuutusyhtiöt näin hyötyä vahinkojen tapahtumarekisteristä? Rekisterin tietojen perusteella vaikeutuisi vahingon korvauksen hakeminen useaan kertaan eri vakuutusyhtiöiltä, koska kiinnijäämisriski kasvaa.

Oraakkelit tarjoavat lohkoketjuille tietoa, jota itse lohkoketjuun ei ole järkevä muuten kerätä tai jota se ei itsenäisesti pysty verifioimaan. Lohkoketjut eivät ole parhaita mahdollisia alustoja ulkopuolisen tiedon haalimiseen ja hyödyntämiseen. Siksi oraakkeleilla on selkeä rooli osana kokonaisuutta.

Oraakkelit ovat helppo vaihtoehto yrityksille, joilla on hallussaan dataa ja osaamista, jota muut tarvitsevat vaikkapa asioiden vahvistamiseen, kuten esimeriksi:

  • omistusten ja aitouksien vahvistaminen tai
  • telematiikan tietojen tarjoaminen todistamaan henkilön ajokäyttäytymistä ajoneuvovakuutusten hinnoittelun pohjaksi.

Voit siis lähestyä lohkoketjukehittämistä pienissä erissä lähtemällä liikkeelle yhdestä kulmasta. Elefanttia ei ole pakko niellä kerralla.

Toisaalta voit – ja on ehkä suositeltavaakin rakentaa alussa pieni elefantti, jotta tietää mistä maailma puhuu. Kannattaa muistaa, että harjoittelu tekee mestarin, ja pienestä aloittaminen auttaa epäonnistumaan nopeasti.

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä Pankki- ja vakuutusalan informaation hallinnan hankkeissa. Nikon tavoitat osoitteesta n.harju@cgi.com

 


 

Aiheesta lisää:

dApps:
http://ca.newsbtc.com/decentralized-apps-for-beginners-what-is-a-dapp/
http://www.coindesk.com/7-cool-decentralized-apps-built-ethereum/

smart contracts:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_contract
https://blockgeeks.com/guides/smart-contracts/

oracles:
https://blockchainhub.net/blockchain-oracles/
https://media.consensys.net/a-visit-to-the-oracle-de9097d38b2f

 

Lue myös sarjan muut blogaukset:

 

Blog moderation guidelines and term of use