CGI:n blogi - kirjoituksia eri asiantuntijoilta

CGI Suomen asiantuntijat

Kirjoituksia asiantuntijoiltamme

Konsta Kaarineva toimii juniorina ja Jarkko Vatjus-Anttila seniorina projektissa, jossa rakennetaan IoT:n (Internet of Things) ja data-analytiikan avulla älykästä ilmanvaihtoa. Sen lisäksi molemmat panostavat uuden oppimiseen osallistumalla esimerkiksi hackathoneihin ja CGI:n innovaatioprojekteihin.

Konsta ja Jarkko

”Tämänhetkinen projektimme on klassinen esimerkki IoT-projektista”, toteaa Jarkko. Hän jaottelee IoT-hankkeen kolmeen eri vaiheeseen:

  1. Tiedonkeruu: datan kerääminen fyysisistä laitteista (tässä tapauksessa ilmanvaihtoventtiileistä)
  2. Big data: kaikki tieto tallennetaan turvallisesti pilveen, jotta sitä päästään hyödyntämään
  3. Analytiikka: edistyneen analytiikan avulla poimitaan ja jalostetaan datamassasta hyödyllinen tieto. 

MyAir-ratkaisun, jonka parissa Jarkko ja Konsta työskentelevät, tavoitteena on seurata kiinteistön ilmanlaatua ja säätää sitä automaattisesti. CGI on rakentanut asiakkaalle tuotteeseen pilvi-infrastruktuurin datan hallintaan sekä käyttöliittymän.

Alun perin Future Talent -ohjelman kautta taloon tulleen Konstan tehtävänä on datan visualisointi käyttöliittymään, jolla voi tarkastella ilmanvaihtokomponentin rakennuksesta keräämää dataa. Ratkaisuarkkitehtinä työskentelevä Jarkko puolestaan vastaa pilviratkaisusta.

”Ratkaisuarkkitehtinä tehtävänäni on ehdottaa, miten asiakkaan tarve ja visio toteutetaan teknisesti. Enenevässä määrin asiakkaidemme päätöksentekoon vaikuttaa kustannustehokkuus. On muun muassa kyettävä kertomaan pilven infrakustannukset”, kertoo Jarkko.

Jo pidemmän aikaa on puhuttu siitä, että tulevaisuudessa kaikki kodin laitteet ovat verkossa ja osa Internet of Thingsiä. Jarkon ja Konstan mukaan IoT ei kuitenkaan tule näkymään kansalaiselle niinkään kotiin sijoitettavina sensoreina vaan ennemminkin palveluina.

”Loppukäyttäjä ei välttämättä edes tiedä, että palvelu liittyy sensoriverkkoon, vaan hän näkee vain loppupalvelun. Esimerkiksi MyAirin kohdalla asiakas ostaa palveluna hyvää ilmanlaatua”, Konsta ja Jarkko selventävät.

Nälkä uuden oppimiseen vie eteenpäin

Sekä Jarkon että Konstan mielestä on tärkeää, että työssä jää aikaa myös uusiin asioihin tutustumiseen ja osaamisen kehittämiseen.

”Olen päässyt paneutumaan lisätyn todellisuuden ratkaisuihin, muun muassa HoloLens-teknologiaan. Syksyllä osallistuimme työkavereiden kanssa hackathoniin, jossa rakennettiin kauko-ohjattava Lego-robotti. Tämäntyyppisiä projekteja olisi kiva tehdä lisää myös jatkossa”, Konsta miettii.

”Uusien teknologioiden parissa työskentely parantaa yhteishenkeä ja vaikuttaa työviihtyvyyteen. Meillä on ollut vapaat kädet tutkia ja kehittää uusilla teknologioilla sekä jakaa osaamista talon sisällä. Itse olen kertonut kollegoilleni, miten 3D-grafiikkaa voi hyödyntää bisneksessä. Lähitulevaisuudessa minua kiinnostaisi tehdä esimerkiksi arkkitehtityön sertifiointeja”, pohtii syksyllä Affectolta CGI:lle siirtynyt Jarkko, ja jatkaa:

”Haluaisin korostaa, että isossakin firmassa työskennellään uusien asioiden parissa. IT-alalla on vielä paljon avoimia asioita, ja CGI talona tekee hommia niin laajalla skaalalla, että täällä pääsee taatusti ratkomaan juttuja, joita kukaan ei ole vielä ratkaissut.”

Future Talent 2019 -tapahtuma järjestetään 25.1. Finlandia-talolla. Tule mukaan kuulemaan uramahdollisuuksista CGI:llä ja hanki harjoittelupaikka itsellesi. 

Ilmoittaudu mukaan Future Talent 2019 -tapahtumaan

Kirjoittajasta

CGI:n blogi - kirjoituksia eri asiantuntijoilta

CGI Suomen asiantuntijat

Kirjoituksia asiantuntijoiltamme

CGI on kansainvälisesti suomalainen digitalisaatiokumppani.  Suomessa noin 3 800 asiantuntijaa konsultoivat asiakkaitamme liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen kehittämisessä. Tällä profiililla julkaisemme kirjoituksia CGI:n eri asiantuntijoilta.