Teemu Meronen

Teemu Meronen

Sustainability consultant

Joka vuosi miljoonia kiloja ruokaa päätyy roskiin. Puhutaan hävikkiruoasta. Digitalisaatio muuttaa nyt kaikkea. Miten se voitaisiin valjastaa hävikin pienentämiseen?

Merkittävä määrä hävikistä syntyy ammattikeittiöissä. Miten tätä hävikkiä pienennetään, siitä kollegani jo kirjoitti hyvän blogauksen otsikolla Ammattikeittiöiden hävikille stoppi ennustavalla analytiikalla ja uusilla ideoilla. Tässä kirjoituksessa keskityn kuluttajiin. Miten me saisimme omaa ruokahävikkiämme vähennettyä?

Tunnustan, että minulla on joskus jääkaappiin katsoessa löytynyt vanhaksi mennyttä ruokaa. Joskus en myöskään keksi, mitä ruokaa tekisin pian vanhenevista raaka-aineista, joten ruoka jää valmistamatta ja raaka-aineet menevät roskiin. Kaupassakaan en aina muista, mitä ruokaa kotona jo on, joten saatan ostaa ruokaa turhaan. Mutta en ole yksin. Nämä ovat yleisiä syitä ruokahävikin syntymiseen.

Voin toki luvata parantaa tapojani, mutta digitaaliset palvelut voivat auttaa myös kaikkiin kuvaamiini ongelmiin. Digitalisaatio mahdollistaa, että informaatio ruokahävikin vähentämiseen on oikealla hetkellä kaikkien saatavilla. Digitaalisten palvelujen avulla voin esimerkiksi saada muistutuksen vanhaksi menevästä ruoasta ja katsoa reseptivinkkejä raaka-ainerajauksilla.

Ajattele, jos sovellus muistuttaisi kaupassa, että sinullahan on muuten menossa banaanit ja omenat vanhaksi ja nyt juuri on tarjouksessa jogurttia sekä mustikoita, joista voisit sitten tehdä raikkaan smoothien!

Digitalisaatio mahdollistaa myös uudenlaiset innovaatiot ruokahävikin vähentämiseen. Kuluttajat voivat vähentää myös ravintoloiden ruokahävikkiä esimerkiksi suomalaisen ResQ-sovelluksen kautta. Ravintolat voivat tarjota sovelluksessa lounastarjoilussa myymättä jääneen ruoan take away -annoksina, asiakkaat näkevät mieltymystensä mukaiset tarjoukset ja ruokahävikki vähenee. Hieno palvelu!

Nyt jo on olemassa mobiilisovelluksia, jotka kertovat, mitä jääkaappi sisältää ja milloin ruoat menevät vanhaksi. Ohjelmille tosin täytyy kertoa, mitä ruokaa on tullut ostettua, ja syöttää vanhenemispäivämäärät. Harva jaksaa tehdä tätä työtä kauppareissun jälkeen.

Entä jos kauppias lähettäisi tiedot digitaalisen ostoskuitin ohessa?

Digitaalisen kuitin avulla jääkaapin sisältö voitaisiin saada sovellukseen automaattisesti ja analytiikan kautta ruokien vanhenemisajoista saisi melko tarkkoja arvioita. Mobiilisovellus voisi sitten suositella reseptejä ruokakaapin sisällön ja vanhenemistietojen perusteella.

Ajattele, jos sovellus muistuttaisi kaupassa, että sinullahan on muuten menossa banaanit ja omenat vanhaksi ja nyt juuri on tarjouksessa jogurttia sekä mustikoita, joista voisit sitten tehdä raikkaan smoothien! Ehdotukset voisi personoida ruokavalion, satokauden, ympäristövaikutusten, terveellisyyden ja mieltymysten mukaan.

Lähtisivätkö kauppiaat kehittämään tästä palvelua asiakkailleen? Me kyllä autamme.

Lataa myös ruokapalvelupäällikön opas ja tutustu digitalisaation mahdollisuuksiin ruokapalveluissa!

banneri nain johdat ruokapalvelua tehokaasti tiedon pohjalta

Kirjoittajasta

Teemu Meronen

Teemu Meronen

Sustainability consultant

Olen Teemu Meronen ja minulla on vahva ja monipuolinen osaaminen kestävästä kehityksestä ja IT-konsultoinnista. Olen konsultoinut yksityistä ja julkista sektoria mm. ERP-hankkeisiin, kasvihuonekaasupäästöihin, vihreän IT:n strategioihin, kestävään liiketoimintaan ja muutosjohtamiseen liittyen yli 5 vuotta. Ota yhteyttä jos haluat yhdistää digitalisaation ja kestävän kehityksen ...