Hackathonit ja kilpailut ovat yksi tapa löytää innovaatioita maapallon tilan parantamiseen.

Otaniemessä käy kuhina, kun eri puolilta maailmaa saapuneet nuoret mittelevät YK:n World Challenge -kilpailussa. Kisassa kehitetään innovaatioita, joiden on tarkoitus tehdä maailmasta kaikille parempi maailmanrauhan, terveyden, ympäristön, koulutuksen ja kestävän kehityksen aloilla. Skaala on kirjaimellisesti kaikkea maan ja taivaan väliltä, hyönteisruoasta siitepölyn leviämisen seurantaan sekä liikennetukosten avaamiseen.

ESAn ja NASAn mukanaolo kielii siitä, että kilpailussa on kyse avaruuteen liittyvistä teknologian sovellutuksista. Vaikka World Challenge on kilpailu eikä varsinainen hackathon, joihin CGI osallistuu aktiivisesti ja joissa sulkeudutaan johonkin viikonlopuksi ja devataan toimeksianto nollasta maaliin, CGI:n mentori Petteri Verronen näkee näissä paljon samaa.

– Kummassakin yhdistyvät oman firman pitkä kokemus, osaaminen ja asiantuntijuus opiskelijoiden ja nuorten yritysten tuoreisiin näkökulmiin. Kokeilukulttuurin – johon ei oikein arjessa ole yleensä varaa eikä aikaa – tuloksena syntyy uudenlaisia ratkaisuja ja näkökulmia oman liiketoimintamme ja asiakkaidemme konkreettisiin haasteisiin, Verronen sanoo.

Samalla kun isompi toimija tukee, auttaa ja mentoroi pienempiä, verkostoidutaan tulevien talenttien ja muiden innovatiivisten yritysten ja tekijöiden kanssa.

– Yhteiskehittäminen ei enää ole pelkästään keino koittaa hankkia kilpailuetua, vaan siitä on tulossa pärjäämisen perusedellytys, Verronen sanoo.

Kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa. CGI oli toista kertaa mukana sponsorina ja mentorina.

– Avaruushan on aiheena superkiinnostava ja CGI on ollut avaruuden kanssa tekemisissä 70-luvulta asti. Meille se on sekä liiketoimintamahdollisuus että yhteiskuntavastuun kantamista: Ihminen tuhoaa maapalloa, mutta meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Tänä vuonna World Challengen voiton vei kolmen Yorkin yliopiston opiskelijan Wildfire Aware -projekti, joka nimensä mukaisesti ennustaa maastopaloja ja vähentää niiden aiheuttamia vahinkoja.

Wildfiren tiimi

Voittajatiimi Wildfiren Awaren jäsenet: Vishal Soomaney, Peter Jupp (tummempi vihreä paita), ja Flinn Dolman (vaalea paita)

– Palvelumme kerää isoja määriä säädataa. Koneoppimisen ja keinoälyn avulla tästä datasta puristetaan ennusteita tulevista metsä- ja maastopaloista ennen kuin ne alkavat ja riistäytyvät käsistä. Toivottavasti palvelumme auttaa estämään sen kaltaiset palot, jotka riivasivat esimerkiksi Ruotsia ja Kreikkaa kesällä, sanoo Vishal Soomaney, yksi Wildfire Awaren kehittäjistä.

Palvelussa on säädataa eri puolilta maailmaa, mutta tietojen tarkkuus vaihtelee maittain.

– Siksi toimimme mielellämme YK:n ja ESAn kanssa voidaksemme varmistaa datan laadun myös vähemmän kehittyneistä maista. Palvelu on suunniteltu ensisijaisesti paloviranomaisille, mutta myös esimerkiksi metsänomistajille ja kuluttajille, jotka retkeilevät tai elävät riskialueilla. Mentoroinnissa tuli esiin monia ideoita ja keinoja optimoida sovellusta, kehittää sitä edelleen ja integroida muihin. Esimerkiksi webin sääsovellukset voisivat hyvin sisältää meidän maastopaloennusteitamme. Kokemus on ollut mahtava, Soomaney hehkuttaa.

Kilpailun hedelmiä pyritään hyödyntämänä globaalisti YK:n hankkeissa. Tapahtuma toimi samalla Suomeen syksyn aikana avattavan YK:n ensimmäisen teknologia- ja innovaatiokeskuksen (UNTIL) lähtölaukauksena.

Teksti ja kuvat Antti Kirves

Tutustu myös